חיפוש

התמודדות עם חרדות

האם הילד סובל מחרדה חברתית או חרדות אחרות?

לא פשוט להיות הורה לילד שתלוי בכם וזקוק לכם באופן תובעני במהלך ילדותו וגם בגיל ההתבגרות. אתם רוצים לעזור לילד שלכם באמצע התקף חרדה ולא יודעים מה ואיך לעשות. לעיתים התמודדות מתמשכת עם מצבי מתח ואירועי קיצון מייצרת בנו כהורים חרדות ואף התקפי חרדה.

הערה: הטיפים שלהלן הן מתוך ניסיון רב שנים. הדברים שנכתבים תורגלו ובוצעו בהצלחה ע"י הורים רבים. יחד עם זאת מדובר בהמלצה בלבד.

תמצית: דייב דנה מדגימה בסולם מטאפורי את המצבים השונים: בראש הסולם התנהגות חברתית מאוזנת כאשר חלק מהזמן אנחנו בניהול מערכות יחסים ובחלק אחר של הזמן אנחנו בפעילות עם עצמנו. כשיורדים מעט בסולם מגיעים למצבים של תנועתיות אם בהקשר ספורט ואם בהקשר של תגובה למצבי איום. כמו שרבים מאיתנו יודעים ישנן דרכים שונות להגיב לאיומים. וכאן אתם בודאי שמעתם על ה- F השונים.
אם נמשיך במורד הסולם נגיע למצבים של חרדה, דכאון, מצוקה שמגיעה עד כדי פגיעה עצמית והתנהגות אובדנית.
חשוב ללמוד על חרדה גם בהקשר שלנו כהורים וגם בהקשר של הילדים שלנו. חשוב ללמוד מה יסייע לנו לשמור על איזון גופני נפשי בכדי שנוכל לתמוך בילדים שלנו. הבנת החרדה כהתנהגות המבטאת מצוקה פנימית עמוקה יחד עם ארגז כלים מוכח תעלה את הסיכויים שבתהליך נכון הילד יחזור לתפקוד המתאים לגילו.

שלב א': כמה דברים שאפשר לקרוא ולעשות/ לא לעשות כבר עכשיו:

  1. אם אתם רוצים להנציח את החרדה, המשיכו לתת לילד 'הנחות' ולוותר לו. אין כאן המלצה שתזרקו את הילד בבת אחת ל-'מים' ותגרמו לו להלם ולאיבוד האמון בכם.  יחד עם זאת כניעה לקושי של הילד, מבטאת את חוסר האמונה שלכם ביכולתו להתמודד עם אתגרים. זהו 'מתכון' לפגיעה בערך העצמי של הילד ומכאן להעצמת החרדה.
  2. כדי לחזק את החוסן המנטלי הרגשי והגופני של הילדים שלנו עליהם להתאמץ. ללא קשר לגורמי החרדה שלהם עליהם לתפקד כבני משפחה משמעותיים בכל גיל כולל משימות בבית ובטח בתחומים הנוגעים להם. עליהם להיות אחראים ואלו שמבצעים את מטלות בית הספר. מאמץ, השקעה, תסכול, אכזבה והצלחות קטנות מובילות להתפתחות בריאה. אנחנו בטוחים שאתם מכירים את הדימוי על הגולם שהופך לפרפר, תהליך שיקרה רק ללא עזרה חיצונית. ילדנו אינם גלמים והם בהחלט זקוקים לעזרה, אך סוג העזרה היא בעיקר בנוכחות שלכם לצידם ובחווית הניראות שתעניקו להם.
  3. בהסכמתם ובשיתוף פעולה קבעו יעדים ומטרות מדידות ואיכותיות בתחומים בהם הם חזקים ומדי פעם גם בתחומי הקושי שלהם. אל תתמקדו במצוקות. חזקו את החוזקות. מחקרים מוכיחים שאותה השקעה של משאבים בטיפוח חוזקות וכישורים לעומת השקעה בנקודות חולשה תניב תוצאות במאות אחוזים גבוהות יותר של הישגים.
  4. טיפול הדרגתיות. פחד ממעליות? הסתפקו בשלב ראשון בנגיעה בדלת המעלית ובהמשך כניסה ויציאה ממנה לפרק זמן הולך ומתמשך. להתחיל בקטן ולהתקדם אט אט ובהקשבה. גם על האוורסט עולים אט אט כאשר התנועה היא מעלה ומטה כדי להתרגל בהדרגתיות לאוויר הדליל בחמצן. היו עדינים אך נחושים עם הילדים.
  5. כל מגמת שיפור טמונה בתירגול, עידוד ומשובים חיוביים. תרגול משמעותי הינו מראש ולא ברגע האחרון ובטח לא ברגע האמת. קשה לילד לצאת מהבית לחברים? בצעו סימולציות קטנות והרבה.
  6. אפשר להיעזר בטכניקות שונות מעולמות הטיפול ולאמץ אותן לתוך הבית לשגרה. החל מדימון מודרך, נשימות,  תרגילי המוח מתחום הקינסיולוגיה, נלפ NLP. אנחנו מציעים להכיר את טכנולוגיות הריפוי דרך מוסיקה המבוססת על התיאורה הפוליואגאלית SSP – Safe & Sound Protocol.
  7. נטע מוסיפה: "הילד עובר התקף חרדה? חשוב לתת לגיטימציה למה שהוא מרגיש. לתת לו 'להרגיש את הרגש', להרגיש את כל טווח הרגשות.

  • אם הילד מאפשר חבקו אותו ותנו לו לפרוק.
  • במידה והוא לא מאפשר חיבוק, היו נוכחים על ידו. שדרו שפת גוף פתוחה – פירשו את הידיים ואל תתכווצו ואל תסתגרו. כל שעליכם לעשות זה להיות נוכחים עם כל מה שקורה.
  • אם המצב מגיע למצב של אלימות: סמנו עם הילד תנועת 'עצור' ואימרו (ברוגע): עד כאן.
  • אם הילד מתחיל לרעוד או להביע תסכול, בכי או רגשות קשים אחרים תנו לו להוציא את הכל.

    לאחר שהכל יצא והשתחרר. תוכלו לראות איך פתאום משהו נרגע ונהיה שקט יותר. השחרור הזה מסייע בניקוי הטראומה, גם אם לא את כולה לפחות רסיסים מתוכה יצאו. לאחר מכן ובזכות השחרור הילד יוכל לגדול.

בפעם הבאה כנראה שהתקף החרדה יהיה פחות עוצמתי. ככל שתתמידו בנוכחות, כך התקפי החרדה יהיו בתדירות פחותה יותר, המשך שלהם יתקצר והעוצמה תפחת גם היא."


השתתפה בכתיבה:
נטע סימן טוב, מטפלת רגשית הוליסטית. מאומצת בוגרת, מומחית בפוסט טראומה ואימוץ. מלווה משפחות מאמצות ומאומצים בוגרים. שותפה במיזם האימוץ והאומנה.

פיתחנו תכנית ליווי משפחתית-אישית המובילה לתוצאות. התכנית סייעה בהצלחה לעשרות רבות של משפחות. מוזמנים לצפות בחומרים הנוספים שכאן ולקבוע עמי פגישת היכרות, ללא מחוייבות וללא עלות.

שלב ב': סרטונים ללימוד ולתירגול

הסרטונים הינם קטעים נבחרים מתוך קורסים קבוצתיים או מתוך תכנית ליווי אישית להורים. הסרטונים עברו עריכה.

חרדה בקרב ילדים אימוץ ואומנה עם דני לוטן

דני לוטן פסיכולוג ובעצמו הורה שאימץ התארח אצלנו פעמיים והנחה שני מפגשים א' וב' בני שעה וחצי. דני בעבר ניהל את המרפאה לחרדה בביה"ח שניידר. במהלך מלחמת 'חרבות ברזל' משמש בתפקידי מפתח בסיוע לילדים החטופים השבים. המפגש עם דני לוטן נערך ב- 6.5.20. לפניך, קטע קצר מתוך חלק ב', על תרופות, תיפקוד והפרעות התנהגות. הפקה והנגשה: מיזם האימוץ והאומנה. ההקלטות המלאות באתר החברים-הקמפוס הדיגיטלי.

עצב הוואגוס התחלה (התיאוריה הפוליוואגלית) סטיבן פורג'ס

עצב הוואגוס – עצב עיקרי והארוך ביותר במערכת העצבים שלנו. על שמו מכונה התיאוריה הפוליואגלית שהגה סטיבן פורג'ס. קטע וידאו מתוך שיעור מס' 2, מחזור 5 בתכנית נשתי להורים: 'חוכמת האימוץ והאומנה'. 

פרומו לקראת הסדנה: להתיידד עם מערכת העצבים, אורי קוצר, פסיכולוג, כנס 26 נוב 2020

הצצה למנגנונים מאוד פשוטים ויעילים של ויסות המסייעים לנו להיות וליהנות מהיקר לנו מכל: המשפחה שלנו, ידידנו ועצמנו. כאשר אנחנו במקום של חיבור לעצמנו נוכל לזכות במתנות הרגש. חישבו על הילד/ה שלכם; מה קורה כשהוא רגוע ובטוח? מה מתאפשר אצלו/ה ואצלך? איזה סוג של תקשורת מתקיימת ביניכם? ובמצבים אחרים של יומיום; מה קורה כשאנו בפעילות ועשייה רבה, או להבדיל מתרחקים, עייפים ו/או מותשים? מה קורה לנו וסביבנו? איך הילד/ה מגיבים לזה? מה זה עושה להם?

מתוך הפייסבוק

מתוך פרופיל הפייסבוק שלי:

המאמר עזר לך? בעזרת שיתוף הוא יוכל להגיע לעוד אנשים:

הצטרפו ל'ליבת הבית'
וקבלו סרטונים ופעילויות

ההרשמה מהווה הסכמה לקבלת דיוורי תוכן ופרסום מטעם האתר. תמיד נשמור על הפרטיות שלך. לאחר מילוי הטופס, אנא וודאו שאכן הגיע מייל מאיתנו. 

התמודדות עם חרדות

מדריך להורדה במתנה:

הורים משתפים:

קריטי שהורים שאימצו ילדים יזכו לליווי מדויק מותאם למטרות ולצרכים. פיתחנו גישה מוכחת תוצאות להפחתת מצבי משבר וליצירת קשר בטוח.

חווים מצבי משבר ורוצים קשר בטוח?

פוסטים אחרונים: