חיפוש

למערכת החינוך

ליווי וסדנאות לצוותי חינוך בתחום ריפוי היקשרות

ילדים וילדות שנמצאים במשפחות מיוחדות או מורכבות מושפעים ומשפיעים על שאר איזורי החיים מעבר לבית. חוויית הילד ומשפחתו מקרינה ובאה לידי ביטוי בתחומים רבים, ביניהם מערכת החינוך.

צוותים חינוכיים שעברו פעילויות עם מיזם האימוץ והאומנה העידו על שיפור הידע שלהם, חיזוק היכולת לקשר מיטיב עם התלמיד, ביסוס תחושת השייכות שלו וניהול אירועים מורכבים.

ההרצאות וההשתלמויות שלנו:

 

מוצעת לך חוויה מרתקת ומרגשת עם עולם ההיקשרות, הטראומה והשיקום הכוללת העמקה רב-תחומית המשלבת הבנה פסיכולוגית, נוירוביולוגית תוך ביסוס חוויית ה- SAFETY, שייכות וזהות במיקוד על העשרה בארגז כלים מעשי ותרגול לרווחה פנימית של אנשי החינוך.

המפגשים מועברים על ידי צוות מיזם האימוץ הכולל הסמכות בחינוך, פסיכותרפיה במיקוד על טראומה והיקשרות, ניסיון בעבודה עם ילדים ונוער בסיכון.

התכניות שלנו אושרו בגפ"ן:

"בְּכָל שְׁנוֹת עֲבוֹדָתִי עִם נֹעַר מֻרְכָּב, מֵעוֹלָם לֹא נִתְקַלְתִּי בְּלִוּוּי מָסוּר וְצָמוּד כָּזֶה"

היקשרות בטוחה - תכנית ליווי לצוות החינוך בבית הספר

תכנית בת שישה שבועות, 25 שעות הדרכה מעשית, תרגול פעיל ולימוד עצמאי בנושאים: טראומת ההיקשרות, גורמי פחד ומתח, שיקום, היקשרות בטוחה, ויסות רגשי הדדי, ארגז כלים לחוסן אישי, התנהגויות מורכבות והתערבות מיטיבה. בתכנית השתתפו אנשי צוות חינוך וההורים.

סיכום ומשוב ע"י מחנכת הכיתה

סיכום ומשוב ע"י המטפלת הרגשית של ביה"ס

סיכום ומשוב ע"י רכזת השכבה

תעודת סיום בתכנית ליווי: היקשרות בטוחה במערכת החינוך

 

תכנית רב תחומית בהתייחסות למערכות הנוירו-ביולוגית, התנהגותית וחברתית, יחסי הגומלין ביניהן ופוטנציאל ההשפעה שלנו המבוגרים לחיזוק תחושת הבטוח והשייכות של הילדים.

שאלות, רוצים להתייעץ?

כיתבו לנו: שם, מספר מילים ונמשיך משם

להדליק אור על לקות ההיקשרות

הסמינר הועבר לקציני ביקור סדיר, בשיתוף אורנה קורנבוים מדריכה מרכזת ארצית, המחלקה לביקור סדיר, המינהל הפדגוגי, אגף א’ חינוך ילדים ונוער בסיכון, משרד החינוך. 

הצוות החינוכי הוא חלק מתהליך ביסוס היקשרות בטוחה של הילד. המפגש לרוונטי לכל בוגר שנמצא בקשר עם כל ילד ובמיוחד ילדים שעברו פגיעת היקשרות

 

מיכל רצון, רכזת השכבה, משוב על הרצאה לבי"ס 'דרך למרחב', פרדס חנה, בית אקשטין

 

טראומה התפתחותית מתחוללת בינקות ועלולה לנבוע מגורמים רבים ביניהם לידה בסיכון, פרוצדורות רפואיות ודיכאון לאחר לידה של האם.
פגיעת היקשרות נגרמת כתוצאה מהזנחה פיזית/ נפשית, אלימות והתעללות. עצם הניתוק מההורים המולידים בחדר הלידה או בהמשך עלול לייצר זיכרון צרוב שלילי. כשילדים מגיעים למשפחה המאמצת רובם בנוסף לחוויות הקיצון, חוו מעברים רבים בין בתים ודמויות ועלולים לסבול מהצפת קורטיזול – הרעלת סטרס.
אירועים דרמטיים אלו משליכים על מיומנויות והתנהגויות: ניהול מערכות יחסים תקינות, ויסות רגשי עצמי, פרשנות מעוותת של המציאות, קושי במעברים, לקויות למידה לסוגיהן, בעיות ריכוז וקשב, טריגרים המפעילים תגובות לא מווסתות, העברה (של הזעם על האם הביולוגית) לדמויות מטפלות, משיכה לסיכונים – כמיהה לריפוי ואיתותים תכופים: “קשה לי, תעזרו לי”. תפקידנו לייצר מעטפת רגועה, ברורה, פשוטה. 

זה מורכב, אך אפשרי: יצירת תחושה של “נמל וחוף מבטחים” שקט המעניק ביטחון אמיתי, “תדלוק” רגשי חיובי – ובמקביל אינו מוותר ומציב דרישות וסמכות רוחבית איתנה. ההורים והמערך החינוכי בבית הספר חשוב שיבין לעומק את עולם הטראומה והפוטנציאל ליצירת חוסן לילד ולמערך המשפחתי, טיפולי וחינוכי. 

משמעותי שנעבוד יחד. 

מת"ן מודל ייחודי - לליווי משפחות 'על הקצה'

מודל העבודה הייחודי האפשרי במקרים של אתגרים מורכבים הוא עבודת צוות מומחים בתחומם מדיסציפלינות שונות, הפועלים בענווה, הקשבה, רצון ללמוד ולהשתנות. הסינרגיה היא לטובת הילד, אך גם מאתגרת את השותפים. נלמד עקרונות עבודה פשוטים לקיים שיח וניהול משותף ושקוף עם ההורים, הילד, נציגי הרווחה, הבריאות, הטיפול וכמובן צוותי החינוך במערכת.

במפגש סדנאי נשתף במקרי בוחן ובדגש עם חלקים מסויימים במודל הליווי מת”ן – ובעיקר הת’ העוסקת בתיאום: לעבוד נכון בברית בין הורים לאנשי הצוות המגוונים מתוך בית הספר והרשות המקומית.
הצלחנו להוביל תהליכים טרנספורמטיביים ביניהם ילדים שעמדו בפני הוצאה מהבית נשארו בביתם ובקהילה, ילדים שעמדו בפני מעבר לבית ספר מרוחק נשארו בבית הספר. אין סוד! הדרך היא גיוס מחנכים מובילים לסייע בכל עת כולל במצבי משבר להתגבר ולהמשיך הלאה.

אימוץ פוגש את מערכת החינוך

במהלך השנים קיימנו עשרות רבות של מפגשים ללימוד ושיח עם הורים, מטפלים ואנשי חינוך. המפגשים כללו שיחות בתחומים ודילמות המעסיקות את ההורים והצוות בנושאי היקשרות, שיקום הטראומה, עבודת קצין ביקור סדיר, לקויות למידה, תהליכים לבחירת בית ספר, תפקיד המחנך, סינגור עצמי של תלמידים, ביסוס תחושת השייכות ועוד.


בחודש נובמבר 2022 קיימנו כנס ייעודי בנושא: ‘אימוץ פוגש את מערכת החינוך’ שכלל 8 מפגשים בני שעה וחצי כל אחד וכן 6 ערכות הדרכה ייעודיות. במפגשים נטלו חלק בוגרים שאומצו ושיתפו מהחוויה האישית שלהם. מוזמנים להקשיב לקטע עם נטע (אומצה בגיל 6 וחצי, כיום מטפלת הוליסטית) מתוך מפגש הפתיחה בהנחיית סילבי ושרונה אימהות שאימצו.

שיחה לכבוד יום האימוץ העולמי 9.11.21

שיחה בין אורנה קורנבוים, מדריכה מרכזת ארצית במחלקה במשרד החינוך ושרונה דוכנה מייסדת ומנהלת המיזם.

מסר למורה: אתה לא הורה

אסנת חזן, עו”סית קלינית, פסיכותרפיסטית, מטפלת דיאדית ומשפחתית, עוסקת בעבודה עם ילדים במשברי קיצון, מומחית עם ילדים שהוצאו מהבית ביניהם לאומנה ולאימוץ.  ניהלה את בית המעבר שהקימה שרי בבאר שבע.

ב-1.1.2007 מסרה לשרונה את בנה וזאת לאחר ששרונה עברה את כל האיבחונים והמיונים כנדרש ע”יהשרות למען הילד. לאחר האימוץ אסנת ליוותה מרחוק, שרונה ובנה שמרו על קשר וכעבור מס’ שנים כששרונה הקימה את המיזם היא הזמינה את אסנת להצטרף. זכינו!

ארגונים שותפים

מנחי הפעילויות

הכירו את תכנית הליווי שלנו

גיבשנו תכנית במודל ליווי ייחודי למשפחה ולצוות הרב תחומי שעוטף אותה. התכנית פעם אחר פעם מחוללת תוצאות דרמטיות תוך זמן קצר ובכלים יחסית פשוטים להטמעה. התכנית נבנתה במטרה ללוות אנשי צוות חינוכי מבית הספר ומהרשות המקומית ואנשי הטיפול והרווחה יחד עם המשפחות המתמודדות עם דילמות, מצבים מורכבים ומקרי קיצון. האתגרים מצד הילדים יכולים להיות משקרים, שפה מילולית קשה (השפלה וקללות), דרך אלימות פיזית (כלפי בני המשפחה וחפצים) ועד גניבות, שוטטות ומצבי סיכון נוספים.

תכנית הליווי מציעה – שותפות בדרך מכילה ולא שיפוטית, תרגול כלים פרקטיים מוכחים אל מול האתגרים הרבים בבית ובמערכת החינוך. בתחילת התהליך יחד עם הצוות תוגדר מטרה ברורה ותכליתית בשאיפה לייצר מערכת יחסים של ח.ו.ס.ן: חמלה, ויסות, סמכות ונוכחות הורה-ילד.

התכנית כוללת סדרת מפגשים בתוך תקופה מוגדרת מראש ומשתתפים רשת התמיכה החברית ומקצועית וכמובן ההורים ובני המשפחה הרלוונטיים.

בנוסף הליווי מציע תמיכה שוטפת וכן לימוד עצמאי מהשיעורים בקמפוס הדיגיטלי.

חומרי העשרה לצוותי חינוך

אנחנו כאן עבורכם

לקביעת פגישת היכרות עם הורים ונציגי גופים, אפשר לפנות אלינו עם בקשות והצעות