חיפוש

Back-to-School Tips for Adoptive Parents

בחזרה לבן ולבית ספר – טיפים להורי אימוץ ואומנה

תרגמה והוסיפה ערך: פזית גיל-עם דנש, אמא מאמצת, מטפלת ב- NLP, מלווה ותומכת בתהליכי חיים.
קישור למאמר באנגלית

בחזרה לביה"ס – טיפים להורים מאמצים

מאת: אנג'לה סימפסון 15.08.2016

אם אתם הורים לילד שאומץ בשלב כזה או אחר, קרוב לוודאי שרשימת המטלות שלכם לקראת שנת הלימודים החדשה תכיל משימות נוספות מלבד רכישת ציוד לבית ספר, ספרים ובגדים לשנת הלימודים החדשה. כל התחלה חדשה, עם מורה חדש/ה וחברי כיתה חדשים יכולה להיות מאתגרת עבור הילדים, אבל כשמוסיפים לתמהיל הזה את סוגיית האימוץ, זה הופך את המעבר למורכב יותר, כשהם נדרשים לענות שוב, על שאלות לגבי מקום לידתם, משפחתם הביולוגית ומשפחתם המאמצת. 

כדי לעזור לילדי להתחיל את שנת הלימודים, בדרך הטובה והקלה ביותר, אני מנסה להיות פרואקטיבית, ליזום מראש, ולכן מצרפת פה הצעה לרשימת משימות/ טיפים עבור הורים מאמצים:

  • קבעו פגישה או שיחה אישית עם המורה – הכינו את המורה מראש להתנהגויות בהן הוא/היא עשויים להיתקל ביום או בשבוע הראשון של הלימודים ותנו לו/ה טיפים להתמודדות עם התנהגויות ספציפיות. אם לילדיכם יש טריגרים ספציפיים כמו רעשים חזקים, אוכל מסוים, אלימות, השארות לבד, או חגים, יידעו את המורה מהי הדרך הטובה ביותר להתמודד עמם. על ההורים לזכור כי הסיפור של ילדם הוא פרטי ואישי, ולכן יש לחלוק מידע רק אם הוא משמעותי לטיפול או לחינוך היומיומי שלו/ה.

  • ספקו למורים חומרים בנושא האימוץ. אלו יכולים להיות ספרי ילדים כמו: "קוקו מחפש אמא" של קייקו קסזה, "מיכל באה מהלב" של מיכל בת-דב, "איך נרקם סיפור אהבה" של אורנה יקיר ז"ל, או מאמרים / ספרים למבוגרים שיעזרו למורים להבין יותר את נושא האימוץ כמו 'עזרה לבילי' מאת הת'ר פורבס, או 'הילד המחובר' מאת קארין פורוויס, דיוויד קרוס וונדי סאנשיין (אלו הדוגמאות מתוך המאמר. הדרכות בעברית להורים ולאנשי חינוך תוכלו למצוא אצלינו באתר 'מיזם האימוץ', מאמרים וסרטונים בעברית, כולל הקורס והספר המתורגם של ד"ר מקרייט: 'אימוץ מה שעליך לדעת').

  • היו מוכנים מראש למשימות מורכבות: ספקו למורה מידע כיצד ומדוע יש לשקול מטלות מסוימות שעלולות להקשות על ילדים שאומצו. מטלות כיתות אופייניות הדורשות צילומי תינוקות או בניית אילן יוחסין עשויות להיות בעייתיות לילדים שהצטרפו למשפחתם באימוץ. ניתן בקלות להתאים את המטלות הללו לילדים עם היסטוריה משפחתית שונה.

  • סייעו להעלות מודעות גזעית – בהקשר הזה אין דבר כזה להיות "עיוור צבעים", אפילו ילדים מודעים להבדלים הגזעיים בגיל צעיר. ספרים כמו The Sneeches מאת ד"ר Seuss יחד עם פעילות כיתתית נגד גזענות יכולים לעזור לקדם את המודעות. כהורה לילד צבעוני אני רוצה לדעת שהמורה של הילד שלי מבינה אפליה גזעית ואיך זה נראה בכיתה. על המורים לאכוף מדיניות אפס סובלנות ולנקוט בפעולות כדי לחנך את התלמידים בשלב מוקדם להיות בעלי זהות גזעית חיובית. הביאו את האוכל החביב על ילדכם, בגדי ההלבשה או המוסיקה מתרבות המוצא של ילדכם כדי לשתף עם הכיתה.

  • בכל התחלה של מסגרת לימודית חדשה עשויות לעלות שאלות קשות. לפני תחילת הלימודים, חשוב לשבת עם ילדיכם, להכין אותם מראש ולחשוב יחד כיצד לענות על שאלות שעשויות להישאל. חשוב להזכיר להם שהסיפור שלהם הוא אישי וייחודי וזו הבחירה שלהם כיצד, מתי ועם מי לשתף אותו.

  • בדקו את התוכנית החינוכית, קבעו האם יש לבצע שינויים או התאמות בתכנית הנוכחית של הילד, ודונו בהתקדמות או בשינויים שחלו עם ילדיכם במהלך הקיץ.

  • היו מעורבים: מצאו דרכים להיות מעורבים בפעילות בית הספר של ילדיכם, כמו התנדבות בפעילויות כיתתיות, טיולים, תרומה, השתתפות בפגישות וועד הורים. במידה והדבר מתאים לילדיכם הציעו לעשות שיחה עם הכיתה על אימוץ.

לא כל המשימות הללו עשויות להסתיים לפני תחילת הלימודים, אך חשוב לזכור אותן לאורך כל שנת הלימודים. רבות ממשימות אלה נמשכות ועשויות לדרוש טיפול חוזר מספר פעמים. לדוגמא, כשילד בגן המשחקים פוגע בילדיכם כשהוא אומר להם שלהוריהם ה-"אמתיים" לא היה אכפת מהם, או כשיש תרגיל אש בבית הספר וילדיכם לא הוכן לכך מראש ובורח למשמע האזעקה הרועשת. 

אני משתדלת להיות מעורבת ולנהל תקשורת פתוחה עם האחראים על הטיפול בילדי מדי יום. הורות מאמצת מחייבת אותנו לא רק לחנך את עצמנו אלא שנחנך גם אחרים סביבנו, ונדאג לתמוך בילדינו בעת הצורך.

לפרטים נוספים:

מיזם האימוץ אתר ההדרכה

הרשמה בחינם למגאזין חודשי

מערכת חינוך – ערכת הצלחה (כוללת סרטוני פרומו ומאמרים נוספים)

ערוץ היוטיוב שלנו

בחזרה לגן ולבית ספר – טיפים להורים מאמצים

מדריך להורדה במתנה:

הורים משתפים:

קריטי שהורים שאימצו ילדים יזכו לליווי מדויק מותאם למטרות ולצרכים. פיתחנו גישה מוכחת תוצאות להפחתת מצבי משבר וליצירת קשר בטוח.

חווים מצבי משבר ורוצים קשר בטוח?

פוסטים אחרונים: