משפחה בהקשבה - קשר, נשימה ומגע
שיחה עם עינת נירהוד שטמר - מלווה תהליכי צמיחה מתוך טראומה
תמצית
שיחה על טיפוח חוסן משפחתי דרך תקשורת. למעשה המשפחה יוצרת שפה משפחתית. עינת מציעה הרגלים בריאים לשיגרה ויישומם גם ברגע ובתקופות משבר. בשיחה נגענו במתנות שמציעה ההקשבה לעצמי כהורה ומכאן בפיתוח היכולת להקשבה נקייה לילדים שלי ולאנשים אחרים עימם אני מגיעה במגע.
הנשימה הינה כלי נוסף ותוכלו אף לצפות בהדגמה של מחזורי נשימה: שאיפה ונשיפה ארוכות ואיטיות, כאשר הנשיפה ארוכה מהשאיפה, בכדי לשדר לגוף-מוח שהכל בסדר.
הכלי השלישי שעינת מציעה הוא מגע. הוא אפקטיבי כהרגל משפחתי וכן ברגעי קצר בו עלינו ליטול פסק זמן. ניתן לגעת בידו של השני ולהזמין המשך קשר בעוד זמן קצוב.
באופן כזה נשמע הקשר הודות לקשב עצמי והדדי, יש מקום לנשימה ולמגע קל וקרוב שמביע: אני כאן, יש קשר והתקשורת ביננו תמשיך. עוד רגע קט.
כך כולנו מאוזנים וקשובים יותר. הרבה יותר. תהנו ותרגלו. השיפור מגיע עם הזמן. גם אם לא נמנע את המשברים כן נצליח להפחיתם או להוריד מעוצמתם.
כלי הקשב, הנשימה והמגע הם מטפחי חוסן לנו ומהווים מודל מוצלח לילדים שלנו בבית, בבית הספר, עם החברים וההמשך החיים.
עינת נירהוד שטמר
93, כאשר השתחררתי מהצבא עם נכות בברכיים וחיפשתי משהו ללמוד “בינתיים” עד שיגיע מועד לניתוח שהייתי צריכה לעבור. בלי להתכוון התאהבתי בעולם הרפואה הסינית בפרט, וברפואה המשלימה בכלל, ומאז אני לומדת כמעט כל הזמן. מאז ועד היום למדתי תחומים רבים ברפואה המשלימה וטיפלתי במקרים ממקרים שונים החל בכאבים כאלה ואחרים, ממשיך עם בעיות פוריות, מחלות כרוניות ואף תקופה בה טיפלתי בעיקר בחולי סרטן.
מהמקום הזה, מההבנה הזאת, לקחתי לעצמי את תחום נפגעי הטראומה כתחום התמחות עיקרי וכיום אני עובדת בעיקר עם נפגעות תקיפה מינית, הלומי קרב, אנשים שהיו ילדים מוכים ואנשים ש”לא מסתדר” להם בחיים והם מחפשים לשנות.