חיפוש

מה עושים כשהילדה נכנסת לדרמות וחרדה?

קטע מתוך ליווי הורים שאימצו.

הורים מאמצים ואומנים רבים נאלצים להתמודד עם התנהגות חרדתית של ילדיהם. קיימנו בנושא מספר מפגשים עם מומחים להלן קטעים מתוך ליווי הורים.

הערה: הטיפים שלהלן הן מתוך ניסיון רב שנים. הדברים שנכתבים תורגלו ובוצעו בהצלחה ע”י הורים רבים. יחד עם זאת מדובר בהמלצה בלבד.

תמצית: מערכת העצבים נכנסת למצבי חרדה כאשר הסביבה נחוות לא בטוחה. בלי קשר למציאות מערכת העצבים נדרכת ומגיבה בהתאם. תפקיד ההורים ואנשי המקצוע לווסת את הילד ולא לתקן אותו. לחזק את תחושת האמון ההדדי ומכאן להתקדם באיטיות ובעקביות. אחרת ההורים בעצמם עלולי לפתח דפוסי חרדה.

שלב א': כמה דברים שאפשר לקרוא ולעשות/ לא לעשות כבר עכשיו:

[00:00:00.000]
הדבר המרכזי שהיא צריכה – זה פשוט שילמדו אותה: לשים את היד, להרגיש את הדופק, הרי היא חצי רופאה כבר. כן רק צריך לתת לה סטטוסקופ (מחייכת). חשוב לעזור לה להבין מה היא חשה: עכשיו אני לחוצה, עכשיו קשה לי.

חשוב שהיא תבין על עצמה את הקשר: בין הסטרס שלי או הלחץ שלי או הדופק שלי. לא משנה כרגע מה המנגנון לזה שאני לפעמים קולטת אנשים בצורה שהיא עוצמתית מאוד.

יכול להיות שמישהו מדבר אלי בלחש, הוא מדבר אלי יפה ובגלל שאני בסטרס אני שומעת את זה בצורה אחרת וזה דבר ראשון. כאילו החושים שלי מקבלים קלט, הקלט הוא 1 אבל אני שומעת את זה 1 כפול 100 ואז בגלל זה, זה ה- Input ואז ה- Output שלי התגובות שלי הם 1 * 1000.

[00:00:59.900]
למה? כי אני מפחדת ואני צריכה לשמור על עצמי. אז זה המנגנון שמערכת העצבים וכל ההורמונים של הסטרס הם כאן (מסמנת עם היד גובה) הם לא פה הם כאן אצלה (מסמנת עם היד גבוה יותר). היא כל הזמן מוצפת היא כל הזמן מגיבה על דברים שלא היו ולא נבראו, או היו אבל היא מעצימה ועושה דרמה ועוד יותר בלופ.
לגבי כל הסיפורים והחוויות שלה: 2 דברים מה שאנחנו יכולים אחרי שנקשיב לצוות מה שאנחנו יכולים להגיד להם שאין כאן אמת או שקר בוא נעזוב כרגע את המציאות מה שחשוב לקבל זו החוויה שלה. זה לא עניין שצריך לבחון אותה – זו החוויה שלה, זו האמת שלה ופה לא לשלול את זה.

עכשיו השאלה: איזו תגובה

[00:01:59.900]
היא מקבלת? ובאמת אני מסכימה איתך שהתגובה לא צריכה להיות לעשות לה איזה שהיא חקירה. התגובה שהיא צריכה להיות זה 2 דברים:
קודם כל לקבל את החוויה, כי זה חלק ממנה לקבל אותה כי אם אני שוללת את החוויה אני כאילו שמה עליה X על התחושות שלה ואני שמחה לגביה… שהיא מרגישה ואומרת, מרגישה ואומרת ואסור לבלום את זה.
הדבר השני זה שלא ידברו איתה אם באמת האירוע היה והפרטים הטכניים. מה שצריכים לשאול אותה זה על החוויה שלה: החוויה הפנימית .. איזה תחושות יש לך בגוף איפה זה תפוס? יש סדרה של שאלות שאפשר לתת להם. אפשר גם להפוך את זה למשהו יותר מוחשי. אבל אני רגע מדלגת איזה רגשות ולאט לאט גם לפתח את לקסיקון הרגשות כי זה לא רק עצובה ושמחה.

[00:02:59.900]
כאילו ברגע שהיא תשמע מילים ותשמע שאלות אז היא גם תלמד לתווך לעצמה את החוויה.

הדבר השלישי זו המחשבה: איזו מחשבה יש לך על זה? בקיצור החוויה ה- experience שלה זה מה שחשוב ולא לעמת אותה עם המציאות כי זה מכניס אותה לדרמה מחדש. כאילו זה עוד פעם ועוד פעם ועוד פעם. … היא ילדה גדולה ויש לה יש לה תבונה פנימית שלה על עצמה, היא פרופסור (צוחקת) היא באמת באמת מכירה את עצמה. זה לא אומר שהיא הבן אדם היחיד שיכול לעזור. אז אני חושבת שגם אנחנו קודם כל אתם, אבל גם היא וגם אנחנו אני יכולה לעזור. וגם במקום החדש ברמה באמת של: “אני עכשיו מרגישה בטוח. עכשיו אני לא מרגישה בטוח. עכשיו אני מרגישה חצי.” פה שם.

[00:03:59.800]
או “אני לא בטוחה מה אני מרגישה עכשיו אני מרגישה מאוד בטוח”. צריך לאט לאט לדבר איתה בסקאלה כאילו בסקאלה כמו שיש בשעון באוטו של הטמפרטורה האוטו לא נוסע אז הוא באפס. אם הכל בסדר אז השעון של הטמפרטורה הוא באמצע ואם המנוע הולך להישרף…

שעון טמפ'

כאילו אני רוצה שהיא תתחיל להבין שלתחושה של ה- Safety יש מלא מעלות (Degrees) והיא תתחיל לדבר: “עכשיו בטוח, עכשיו לא בטוח” לא רק ברמה של פחד ואז כשהיא מתחילה לזהות: המממ עכשיו אני עם אבא ואמא בטוח לי. עכשיו אמא כועסת עליי וזה אני מרגישה לא בטוח וכזה
ואז אפשר להתחיל לשאול אותה: מה הדברים שגורמים לך להרגיש בטוח? או אם עכשיו את לא בטוחה מה עכשיו יעזור לך להרגיש בטוח? אנחנו בעצם רוצות רוצים שהיא תבין את הקשר בין

[00:04:59.800]
קצת לזהות להסתכל פנימה מה קורה איתה לתת לזה מילים ולהשתמש בשפה של.. בעולם היום זה מה שמדברים כל החוקרים הפסיכיאטרים של מומחים בתחומים של שלנו של טראומה של התקשרות של כל מה שאנחנו מדברים מדברים על safety.

אני רוצה שלאט לאט ישאלו אותה על כל מיני מצבים ולשאול אותה אחר כך או בהזדמנויות אחרות:
מה עוזר לך להרגיש בטוחה?
מה אנחנו יכולים לעשות?

אז זאת המחלקה שלה היא ראש המחלקה.
במצב הצפה רגשית וחרדה המוח לא מחובר, יצאנו מ’חלון ההכלה’.
במצב רגוע לכולנו המוח מחובר ממש.

פיתחנו תכנית ליווי משפחתית-אישית המובילה לתוצאות. התכנית סייעה בהצלחה לעשרות רבות של משפחות. מוזמנים לצפות בחומרים הנוספים שכאן ולקבוע עמי פגישת היכרות, ללא מחוייבות וללא עלות.

שלב ב': סרטונים ללימוד ולתירגול

הסרטונים הינם קטעים נבחרים מתוך קורסים קבוצתיים או מתוך תכנית ליווי אישית להורים. הסרטונים עברו עריכה.

איך להרגיע את המצב בבית? שיחה עם אמא חד הורית חלק 1 מתוך 6.

ביום שישי קיבלתי טלפון סוער ובקשה להתחיל מיידית את תכנית הליווי. המצב: התמודדות במשך שנים עם מצבי משבר בבית כולל אלימות כלפי האמא, השלכת חפצים וקללות. המטרה: הפחתה דרמטית של התפרצויות הזעם בבית ובבית הספר. יצאנו מייד לדרך. תוך 24 שעות מאז יום שישי ועד שבת חל שינוי דרמטי לטובה. אפילו הבית עבר סדר וניקיון. כדאי להקשיב לוידאו. היישום פשוט (גם אם לא קל) והתוצאות מהירות. 

איך מוצאים איזון בין סמכות הורים לויסות רגשי?

קטע מתוך שיחה אב שאימץ. הוא חש שיש סתירה בין סמכות הורית לויסות רגשי של ההורה במצבי קושי של הילד. שרונה: “זה לא איך למצוא את האיזון. כאילו זה דבר אחד הויסות והנוכחות שאתה עושה ואיך לאזן את זה אל מול הסמכות ההורית ולמצוא את הבאלאנס (האיזון), אלא – איך ליצור סינטזה – זה בא יחד עם זה ואז לבדוק מה האמונות שלך ‘מהי סמכות?’. גם אם הילד עכשיו ב- Stress (מתח) מאוד גדול, בהיותי הסמכות וקברניטת הספינה, אתה לא תזיז אותי מה- (center) מהמרכז שלי ואני נשארת מווסתת עבור עצמי ומספיק רגועה כדי להיות מודולינג (מודל לחיקוי) לויסות שלך. זה גם וגם – אני גם מווסתת ואני גם סמכותית. …ואתה בהחלט עושה את זה!

רגע הטרנספורמציה מתרחש כשההורה נוכח.

הפכתי להיות מניסיונרית לתרגול של ‘נוכחות מלאה’. אני תמיד אומרת שניתן ב-30 שניות ליום לעצב את מערכת העצבים שלנו וברגע האמת לשלוף את ‘התוכנה’. רגע השינוי הטרנספורמטיבי מתחולל רק כאשר ההורה פועל נכון ובעיקר נוכח במציאות הכיאוטית. מתוך השקט שבעין הסערה גם הילד מצליח להרגיע. 

מתוך הפייסבוק

מתוך פרופיל הפייסבוק שלי:

אפשר לשתף את המאמר בדרך הנוחה לך:

הצטרפו ל'ליבת הבית'
וקבלו סרטונים ופעילויות

ההרשמה מהווה הסכמה לקבלת דיוורי תוכן ופרסום מטעם האתר. תמיד נשמור על הפרטיות שלך. לאחר מילוי הטופס, אנא וודאו שאכן הגיע מייל מאיתנו. 

לקריאת מאמרים נוספים במגוון נושאים:

מה עושים כשהילדה נכנסת לדרמות וחרדה?

מדריך להורדה במתנה:

הורים משתפים:

קריטי שהורים שאימצו ילדים יזכו לליווי מדויק מותאם למטרות ולצרכים. פיתחנו גישה מוכחת תוצאות להפחתת מצבי משבר וליצירת קשר בטוח.

חווים מצבי משבר ורוצים קשר בטוח?

פוסטים אחרונים: