מקשר מתוח לקשר בטוח בדגש על רשת התמיכה
למה כדאי לכם לדבר עם הדודה ולגייס רשת תמיכה רחבה?
לפני שנים רבות חוויתי תקופות מתמשכות אתגרים רבים בהורות לבן שלי שאימצתי כשהיה בן שש וחצי. בשלב מסויים מדריכת ההורים הפנתה אותי בדחיפות ל'סמכות החדשה'.
יצרתי קשר ואכן זכיתי לעבור כאמא הדרכת הורים. כחלק מהתהליך התבקשתי לגייס תומכים. שוב ושוב דחיתי את הפנייה שלי לבני המשפחה המורחבת ולחברים שלי. חשתי אי נעימות ולחץ להטריח אחרים, הרי כולם עסוקים, למה שאני אעמיס עליהם את 'החבילה' שלי?
זו הזדמנות נפלאה להוקיר את גישת 'הסמכות החדשה' שפיתח פרופ' חיים עומר ומבוססת על 'התנגדות לא אלימה' – השבת השליטה להורה תוך חיזוק העוגן הרגשי והמנטלי.
הגישה והכלים המעשיים הצילו אותנו. את ההדרכות כאמא עברתי במרפאה להדרכת הורים בגישת הסמכות החדשה, מרכז שניידר לרפואת ילדים. תודה לפסיכולוגית גלית זיגמן שליוותה את התהליך יחד עם תומכות מוכשרות ולעידן עמיאל מנהל המרפאה.
את כל מה שלמדתי תעדתי בזמן אמת בבלוג שלי 'אמא אמיתית' וכמובן באינטגרציה לתוך תכניות הליווי שלנו במשפחות האימוץ והאומנה בישראל ובמערכת החינוך.
הערה: הטיפים שלהלן הן מתוך ניסיון רב שנים. הדברים שנכתבים תורגלו ובוצעו בהצלחה ע"י הורים רבים. יחד עם זאת מדובר בהמלצה בלבד.
תמצית: ילדים שמגיעים מרקע קשה חוו נתקים פיזיים ורגשיים מסביבתם, מדמויות הקשר ואף מעצמם. בגישה שלנו המבוססת 'קשר בטוח' אנחנו מצליחים לחולל שינוי ולהפחית משמעותית התנהגויות קיצון וסיכון.
אחד המרכיבים המשמעותיים הוא העבודה עם רשת התמיכה. בתכניות הליווי שפיתחנו עבור הורים באימוץ-אומנה אנחנו מדריכים שלב שלב כיצד לגייס את רשת התמיכה ובהמשך מכשירים את חברי הרשת למלאכתם כעת ולעתיד לבוא.
בעשרות תהליכים שליווינו ההתגייסות היתה מרשימה וההדרכות ריגשו את ההורים שזכו בתמיכה ואת חברי הרשת שלמדו והתקרבו יותר לילד ולהוריו. הרווח הערכי הוא של כל תומך ותומכת המטמיעים את הגישה בחייהם.
שלב א': כמה דברים שאפשר לקרוא ולעשות/ לא לעשות כבר עכשיו:
התמודדות עם התנהגויות קיצון
אחד היסודות המחוללים שינוי בהתמודדות הורים מוצלחת עם התנהגויות מורכבות של הילדים היא שותפות רגשית ומעשית עם רשת תמיכה.
תהליך היציאה מעבדות למצבים ורגשות קשים ומעבר להורות בתחושת חירות יכול להתחולל במהירות יחסית. (המאמר פורסם בשני פוסטים בפייסבוק לקראת חג הפסח 15 ו-16 לאפריל 2024).
החירות ההורית מתבטאת בבחירות של ההורה:
- איך לפעול
- עם מי
- ומתי להגיב.
איך זה קורה?
שלב א': מפגש עם ההורים בזום למשך 45 דקות. אם ההורים חשים שהתהליך יתרום לחיזוק הקשר עם הילד, ויגביר את יכולת הוויסות שלהם עצמם, נצא לדרך.
מדוע קשה לגייס תמיכה?
כשאני מבקשת מהורים להיעזר ברשת התמיכה חלקם מתנגדים מסיבות שונות. בבית שהקמתי כהורה יחידני 'הקירות' היו שקופים. ישנן משפחות ש'קירות' ביתם אטומים מה שגורם לכך שהקרובים להם אינם 'בעניינים'.
האנשים הקרובים מעודכנים יותר במצב הביטחון הלאומי, אך אין להם מושג על מצב הביטחון המתוח אצל יקירהם. הקרובים מצידם גם אם הם 'מריחים' משהו, הם אינם מעזים להתעניין מה קורה. אולי זה דומה למצב בו ההורה בעצמו אינו מעז לשתף ולהיעזר.
במקרים בהם בני המשפחה הרחבה (דודים, סבים, בני דודים וכו') נפגעו בעצמם (למשל עימות פיזי/ מילולי בין הילדים ואף פגיעה מינית), תגובתם עלולה להיות קשה. תחושה של דחייה וחוסר שייכות תגרום למשפחה הגרעינית להסתגר, להתרחק ובטח לא לשתף ולבקש עזרה.
הורים המתמודדים עם קושי חוששים לקבל הערות, עיצות וביקורת בסגנון: אתם חלשים, שימו גבולות, אין לכם מילה, הילד לא סופר אתכם, יותר לא נזמין אותו ואפילו: "בשביל מה הייתם צריכים את זה?", "אתם כנראה לא מתאימים לתפקיד", ועד: "תוציאו אותו מהבית!".
ההורה שמתמודד עם הילד חש שנפתחה מולו חזית נוספת, כעת מול הקרובים לו. הקשר המתוח גלש מהבית החוצה. במקום לבנות שותפות נוצרת הפרדה ובדידות.
לכן אני שואפת לקיים ליווי הורים יחד עם רשת התמיכה במטרה להפוך קשר מתוח לקשר בטוח.
דוגמא #1 מהשטח: יש קושי- יש פתרון
אורית (שם בדוי), אם יחידנית שאימצה שני ילדים כיום בגיל ההתבגרות, נפגשה עמי להיכרות. לאחר הפגישה היא החליטה לצאת לדרך. שוחחנו ונערכנו להזמנת התומכים למפגש בזום: 'קשר בטוח'.
אורית חששה שחלק מהאנשים החשובים לא יצליחו להצטרף ואחרים אולי יכבידו על המפגש. עברנו על הקשיים השונים ומצאנו פתרונות.
הסברתי לאורית שעליה להכין רשימה ארוכה וטובה של תומכים פוטנציאליים. תחילה היא תזמין ותתאם עם שלושת התומכים המובילים ורק לכשיהיה מועד מתאים היא תזמין את האחרים, בתקווה שיוכלו להצטרף.
בניית אמון ומומחיות
1. הכנתי מסר ברור וקצר אודות הפגישה הצפויה וקישור לאתר לעמוד המסביר על הגישה שלנו.
2. אורית שוחחה אישית עם כל תומך והסבירה את הרעיון. מי שהסכים להצטרף קיבל מאורית את המסר שהכנתי.
3. משך המפגש 'קשר בטוח' הוא כשעה וחצי ומתנהל במתכונת של לימוד, תרגול ודיון.
4. במפגש אני דואגת למרחב נעים כי כך נכון לקיים תהליך וגם כמודל לחיקוי למה שראוי להתרחש בבית.
5. בעזרת מצגת ודוגמאות התומכים מבינים את הרקע הפיזיולוגי להתנהגות הילד, הם לומדים את עקרונות הקשר הבטוח ומקבלים כלים 'מה לעשות' ו'מה לא לעשות' בתהליך התמיכה שלהם במשפחה.
דוגמא # 2 מהשטח
במפגש עם נועם ומיטל (שמות בדויים) הורים לנערה באומנה הם התרגשו מההתגייסות החברים. הם גילו שהחברים מעריכים אותם מאד על המסע ההורי ועל ההתמודדות שלהם ושמחים לסייע.
תקוותי
שהילד יחוש מוחזק על ידי רשת התמיכה. המסר המילולי והלא מילולי הוא: יש לנו רשת תמיכה לא כי ההורה חלש, אלא כי ההורה כל כך עוצמתי שהוא מסוגל לגייס לטובת המשפחה אנשים מתאימים והם נעתרים ומתמסרים בשמחה.
עקרונות:
א. רשת התמיכה מהווה מודלינג עבור הילד לחוויות של קשר בטוח.
ב. בעת אירוע ההורה בעיתוי המתאים יעדכן ויעזר בחברים (לפי ההנחיות שלימדתי).
ג. בעת משבר קיצוני ההורה יזעיק את התומכים לעזרה מיידית ואלו יגיעו לבית ויפגינו נוכחות שקטה.
גם השכנים חשובים
כאשר אורית, נועם, מיטל והורים נוספים שאימצו או הורים אומנים מקיימים מפגש עם רשת התמיכה הם חשים חזקים יותר. התומכים מקיימים קשר עם הילד בעיקר בשגרה כדי שלילד תהיה תחושה של כתובת בעת מצוקה. יש מקרים שההורים נאלצים (למשל בעת התפרצות זעם קיצונית במיוחד) לקרוא לשכן.
באחד המקרים שארעו השכן, שהשתתף מספר שבועות קודם בהדרכה לרשת התמיכה, ידע בדיוק כיצד לפעול. ההורה ששרוי בעצמו במתח קיצוני לא מצליח לפעול בצלילות דעת ובשלווה, הדרך הנכונה לא ברורה, יש מיסוך ותחושת מתח רבה.
מכאן שנוכחות תומכים עשויה להיות לא רק מבורכת, אלא גם קריטית. תומכים מוכשרים יכולים לשמש כגורמי וויסות משמעותיים. תומכים לא מוכשרים עלולים להוות טריגרים או אפילו להפוך בעצמם לאלימים, לכן כל כך חשובה הדרכה מסודרת. רשת תמיכה טובה מחזקת את הסמכות והשליטה ההורית ומובילה לאיזונים גם במצבי מתח עד כמה שניתן. בדרך זו אנחנו מונעים הסלמה ואף מציאות חירום ואסונות.
הדגשים
בשום מקרה ההורה לא ישתמש בתומכים כאיום על הילד: "אם תמשיך אספר לדודה שושנה". בנוסף, לאחר שההורה פנה לתומכים הוא אינו מיידע את הילד על כך שהתומכים בדרך לבית או 'יבקרו' בעוד יומיים. המבוגרים פועלים בשקט, בהשהיית תגובה וכך מייצרים תשתית ברורה ואיתנה המשדרת סמכות יציבה: כאן בטוח.
התומכים מצידם אינם מטיפים, מחנכים, מגשרים, שוטרים או שופטים. הם פועלים ברוח 'הסמכות החדשה' ועקרונות קשר בטוח: במשפטים קצרים בטון דיבור מלודי ולא תוקפני. בשום מקרה התומכים אינם רומזים לערעור הסמכות של ההורים. התומכים הם חלק ממארג קהילתי הטווה רשת קשרים בטוחים. הקשרים מאוזנים, ועמידים כמו רשת קורים עדינה וחכמה הממלאת את ייעודה.
קשר
הוא הדבר הבסיסי ביותר הטבוע בביולוגיה שלנו. גם הילדים בבית ובכיתה, לא משנה עד כמה הם מאתגרים, הם תמיד משתוקקים לקשר, גם ובעיקר כשהם מתנהגים 'הפוך'.
תפקידנו כהורים ומורים: לבסס קשר בטוח ויהי מה.
קשר בטוח הוא עניין קבוצתי ואינו אמור להיות שירת סולו. מדובר במקהילה בוגרת שיודעת לשיר יחד.
אני חדורת תקווה
קיימתי עשרות רבות של מפגשי 'קשר בטוח' עם רשת התמיכה של המשפחה שוב ושוב נוכחתי כי שותפות מייצרת תוצאות. אם ההורים התמודדו עם התנהגות אלימה מצד הילד, תהליך ליווי נכון ובשיתוף רשת התמיכה בהטמעה נכונה של הגישה יוביל לשינויים הבאים:
יחד נוכל לגרום להם להיות חלק מהחיים שלי. לקראית עדויות ומשובים על תהליכי ליווי עם הורים תוכלו לקרוא כאן.
הכותבת: שרונה דוכנה מלווה הורים לקשר קרוב ובטוח יותר ולהפחתת מצבי משבר. התמחות במשפחות אימוץ ואומנה בישראל.
לתאום פגישת היכרות שילחו ווטסאפ .
כתוב את הכותרת כאן
פיתחנו תכנית ליווי משפחתית-אישית המובילה לתוצאות. התכנית סייעה בהצלחה לעשרות רבות של משפחות. מוזמנים לצפות בחומרים הנוספים שכאן ולקבוע עמי פגישת היכרות, ללא מחוייבות וללא עלות.
שלב ב': סרטונים ללימוד ולתירגול
הסרטונים הינם קטעים נבחרים מתוך קורסים קבוצתיים או מתוך תכנית ליווי אישית להורים. הסרטונים עברו עריכה.
למה צריך את הדודה לתהליך הליווי?
למה צריך את הדודה שותפה לתהליך הליווי? שואלים אותי: למה בתהליך הליווי שלי את ההורים אנחנו מצרפים לחלק מהמפגשים גם ה 'דודה', שם קוד? להלן תשובתי כולל התייחסות מפורטת מה נפיק מצירוף חברי רשת התמיכה, מה יוכלו לעשות טוב יותר ובמה יועילו?
להעניק לילד תחושת שייכות דרך רשת התמיכה
מחנכת כיתה בבית ספר 'דרך למרחב', פרדס חנה, מרשת 'בית אקשטיין' בסיום הכשרה בת 4 שבועות: 'היקשרות בטוחה' שיתפה בגישה שקיבלה:
רשת התמיכה רלוונטית גם במקרים של ילדים בוגרים
שואלים אותי: הילד שלנו כבן 20, מה אם לא יסכים לטיפול? ההורים תוהים האם ישתף פעולה. להלן תשובתי כולל התייחסות מפורטת לגבי טיפולים לילדים בהשוואה להדרכת הורים וחשיבות מיקוד הליווי בהם. בגישה שלנו עבודה עם רשת התמיכה היא בהנהגת ההורים ואינה תלויה בהסכמת הילד. מעורבות בני המשפחה, השכנים, הצוות החינוכי והמקצועי ולעיתים עם נציגי רווחה וחוק הופכת להיות קריטית במיוחד כאשר מדובר בילדים עם התנהגויות קיצון.
שלב ג' : רוצים להעמיק? קבלו העשרה נוספת:
מתוך ערוץ היוטיוב שלנו:
מתוך הפייסבוק
מתוך פרופיל הפייסבוק שלי:
אפשר לשתף את המאמר בדרך הנוחה לך:
הצטרפו ל'ליבת הבית'
וקבלו סרטונים ופעילויות
ההרשמה מהווה הסכמה לקבלת דיוורי תוכן ופרסום מטעם האתר. תמיד נשמור על הפרטיות שלך. לאחר מילוי הטופס, אנא וודאו שאכן הגיע מייל מאיתנו.
לקריאת מאמרים נוספים במגוון נושאים: