אמא אומנה: לראשונה למדתי כמה חשוב הויסות שלי
פגישה עם אמא אומנה מה קיבלו ולמה זקוקים
ב’מיזם האימוץ והאומנה’ מצאתי את מה שהייתי צריכה.
קיבלתי כל-כך הרבה מענה. לראשונה ובבת אחת קיבלתי הסבר לכל התיאוריה מאחורי ילדים שחוו טראומה – מה התגובות הנדרשות מאיתנו ולמה אפשר לצפות. בנוסף קיבלנו כלים פרקטיים בתוך הבית: איך אתה ההורה בתוך הבית – איך ההתנהגות שלך משפיעה על הילד וההתקפים שיש ועל עוד התנהגויות דומות. הרגשתי שקיבלתי חמצן איך להתמודד.
הערה: הטיפים שלהלן הן מתוך ניסיון רב שנים. הדברים שנכתבים תורגלו ובוצעו בהצלחה ע”י הורים רבים. יחד עם זאת מדובר בהמלצה בלבד.
תמצית: בישראל מעל 4,000 ילדים באומנה החיים בקרב מעל 3,500 משפחות אומנה. חשוב להקשיב לאמא אומנה עם ותק רב, למה היתה זקוקה במהלך השנים, מה קיבלה ומה לא. חשוב להשלים את השירותים בדרכים נוספות. אתם הורי האומנה ראויים לקבל את המענים המדוייקים והמותאמים לכם. בנוסף חשוב שהיקף המענים שתקבלו מבחינת כמות, נגישות וזמינות יהיה לפי הצורך שלכם כמשפחה.
השיחה נערכה באופן פרונטלי במשך כשעתיים. לפניכם קטע קצר שמוגש בכתב ולא באודיו כדי לשמוע על דיסקרטיות מלאה.
אנו עורכות שיחות 1*1 להבנת הצרכים של הורים באומנה ובאימוץ. לפניכם קטע קצר מתוך פגישה עם אמא אומנה
איך ארגון האומנה יכול לדייק יותר
אמא אומנה ותיקה
לגבי ארגון אומנה מה שהרגשתי שהיה לנו מאוד חסר, הוא החיבור הרגשי. ללמד אותנו מה אנחנו צריכים שקשור למצב הרגשי, למשל שהייתי רוצה ליווי פסיכולוגי או יותר הבנה מצד העו”סית. הליווי להורים – זה היה מאוד מאוד חסר.
הייתי מצפה שידעו לעזור להורים להבין את המצבים השונים. מה שאומר 24/7 לגדל ילד שחווה הרבה קשיים והקשיים האלה מאוד מורגשים במהלך היום בהתנהגות ובצרכים שלו שלא נגמרים.
אלו ילדים שחוו טראומה ויש להם בעיות התקשרות זה מאוד מאוד מורגש ומתבטא ביומיום.
מה שקורה בפועל, אתה כהורה מתרוקן והופך להיות מאד זקוק. אתה רוצה להציל את הילד ואתה רוצה כל מיני טיפולים עבורו ועבור הבית ואתה מרגיש כל הזמן שהאומנה נותנת ‘ברקס’ ולא מבינים שלפעמים אנחנו צריכים לשמוע: “אוקי. שומעים שיש קושי, בואי נראה מה אפשרי.”
שרונה
ולומר: “זה קושי שהוא לגיטימי”.
אמא אומנה ותיקה
נכון. אי אפשר לתת להורה 100% ממה שהוא רוצה. אבל אולי לפחות לתת הרגשה שמה שאתה כהורה מרגיש הוא לגיטימי ואנחנו נעשה את כל המאמצים כדי שנעבור את זה ביחד ולא רק לשמוע את העו”סית אומרת: “לא, אין תקציב. אתם כבר מקבלים… אין יותר מעבר לזה”.
שרונה
כן, אבל לתת לכם הרגשה שזה טבעי מה שאתם עוברים ולומר לכם זה נורמלי במשפחות אומנה בסיטואציה הזו.
אמא אומנה ותיקה
שיגידו לנו: “אנחנו מתאמצים בשביל זה, אנחנו לא רוצים שתהיו במצב כזה.”
שרונה
שלב ראשון זו התגובה הרגשית של איש המקצוע נותן תוקף – ולידציה ל’דבר הזה’ והדבר השני הוא פרקטיקה.
אמא אומנה ותיקה
פרקטיקה כן. ולפעמים אפילו בפרקטיקה של רק את הרצון שמנחת האומנה תלמד לעזור ולא תאמר: “אין כזה דבר.” כי אם כואב לי אז אני צריכה איזו “תרופה”… אני צריכה טיפול כדי להמשיך את העבודה שאני עושה כאמא.
שרונה
כאילו הם משתמשים בסוג של תרוץ שהם אומרים: “אתם מקבלים א’, ב’, ג'”. אבל את אומרת: “אנחנו צריכים ד’, ה’, ו'”.
אמא אומנה ותיקה
לדוגמה, כשיש לך ילד באומנה טיפולית. אז מגיע לך ביקור של העו”סית, מנחת אומנה, פעם בשבועיים במקום פעם בחודש. אז אני לא הרגשתי שאנחנו זקוקים לעו”סית שלנו פעם בשבועיים (זה יותר מדי, במיוחד אם אין התאמה…) אם אין לזה תועלת, אז בכלל אז הייתי מאד רוצה לקבל משהו אחר במקום. במקום שהעו”סית תבוא, הייתי מעדיפה ליסוע לפסיכולוג של האומנה.
שרונה
אז יש דברים שהייתם צריכים ולא קיבלתם, ויש דברים שלא הייתם צריכים וקיבלתם. למשל הביקורים התכופים גורמים שאתם צריכה להיות בבית, את צריכה לארח אותה להיות נחמדה.
אמא אומנה ותיקה
בדיוק. זה מעיק במקום להועיל. צריך הקשבה למשפחה. למשל לשאול ולהקשיב: מה אתם מרגישים שאתם צריכים בתקופה הבאה, למה אתם זקוקים עכשיו? כי זה גם משתנה. למשל, עכשיו זקןקים פחות לליווי, אולי אפשר לעשות מפגשי זום. או למשל אני צריכה יותר מפגשים עם הורים אומנים אחרים, מה שכמעט לא היה לני לאורך כל-כל הרבה שנים באומנה.
שרונה
לא היה להורים וגם בכלל לא היה לילדים קבוצת שווים לפגוש.
אמא אומנה ותיקה
אפילו לכמה מפגשים. לא היה.
הייתי זקוקה לפרקטיקה שתתמוך בנו
שרונה
אחד הדברים שאני מבינה הוא שהיית זקוקה להדרכה יותר פרקטית, להבנה, לידע.
אמא אומנה ותיקה
באמת מצאתי את “מיזם האימוץ והאומנה” ושם מצאתי את מה שהייתי צריכה. במקרה קראתי על הקורס ונרשמתי. זה נתן לי כל-כך הרבה מענה. (צוחקת בהקלה ושמחה).
לראשונה ובבת אחת קיבלתי הסבר לכל התיאוריה מאחורי ילדים שחוו טראומה ומה התגובה, מה אפשר לצפות, וגם כלים פרקטיים בתוך הבית: איך אתה ההורה בתוך הבית – איך ההתנהגות שלך משפיעה על הילד וההתקפים שיש ועוד התנהגויות דומות. הרגשתי שקיבלתי חמצן איך להתמודד.
שרונה
את יכולה לתת דוגמא לטראומה הזו שמתחילה אפילו בעוברות, מה למשל למדת בשיעורים?
אמא אומנה ותיקה
כן. כל ההסברים על הקורטיזול הגבוה שכבר משפיע על העובר. איך ילד מתמכר לקורטיזול וגורם לו להיות ילד רגיש ולא רגוע ואיך להורה קשה לו להתמודד עם זה וכבר יש קשיים והילד בא אליך כילד אומנה ועדיין מכור לפעילויות extreme ואם לא יכול להסתפק בדברים רגועים. איך אתה צריך להפוך את כל היום יום שלך לעשות איתו DETOX (ניקוי רעלים) לדבר הזה. וזה באמת כלים כאילו לשמוע עוד פעם ועוד פעם את הידע הזה ולהגיד: כמה זה קשה, אבל זה נכון ולוקחים נשימה ואומרים: הוא לא אשם. צריך פשוט לנסות לעזור לו.
שרונה
וגם אני כאמא לא אשמה.
אמא אומנה ותיקה
נכון, וגם אני לא אשימה שקשה לי. כי גם על זה מדברים, כאילו אנחנו לא בסדר.
שרונה
כשיש מציאות מורכבת ומאתגרת, זה לא אומר עלי שאני לא בסדר ושאני צריכה להתבייש. וזה בדיוק מה שאמרת על הדיטוקס, את מעולה. קיבלת ציון 100 (צוחקת). כי באמת קוראים לזה בעוברות הרעלת קורטיזול. זה ממש סוג של הרעלה שהמוח עובר ולכן צריך לעשות את הדיטוקס. ממש. יש לך דוגמא לכלים ת’אכלס?
אמא אומנה ותיקה
קודם כל הדברים הת’אכלס שלמדתי ויישמתי: איך לווסת את עצמך. זה ממש א’, ב’ בתור הורה אומנה, כאילו בכל מיני מערכות יחסים, אבל באומנה במיוחד כי זה מגיע כל הזמן לקיצון עם הילדים. זה מפעיל אותך למצבים – תוך שנייה!!! וגם כל התרגולים של המיינדפולס, שיש בתוך קמפוס הדיגיטלי. לדוגמה, לקחת נשימה – כמה נשימה נכונה יכולה לעשות פלאים. לתת למוח זמן רגע לחשוב ולבחון את המצב במקום להיות בהתקפה או בהגנה.
שרונה
את ממש מעולה. (צוחקת בגאווה). רואים שאת מדברת על זה לא מתוך התיאוריה, אלא מתוך שאת מכירה איך זה נראה מבפנים באמת באופן טבעי. גם אני עלולה ישר להיכנס ל- Fight או FLY וכל אלה. וכשאני רגע אחד בנוכחות מלאה אני שמה לב מה קורה לי ושמה לב מה קורה לו, אני מסוגלת לחזור קצת לפה (מצביעה על המצח) לחלק הקדמי ולהגיד משהו בקול שקט ואחר-כך לטפל בזה כי עכשיו זה לא הזמן.
אמא אומנה ותיקה
נכון.
ויסות רגשי הדדי
שרונה
ולתת לילד הרגשה שאני רואה את הקושי, את המצוקה שלו, אבל כרגע קשה לי עם מה שקורה. בול כל מה שאת אומרת. אני חושבת שהנושא של Co-Emotional Regulation – ויסות רגשי הדדי, אם אין את זה, לא יעזור שום דבר.
אמא אומנה ותיקה
נכון נכון.
שרונה
וזה מה שהיה חסר להם בתור תינוקות. אז אנחנו כאילו עוד פעם ואינסוף פעמים צריכות למלא את ה’דלי’, יש להם חור בדלי בדבר הזה הטריואלי של לראות אותם.
אמא אומנה ותיקה
כן זה Repeation Repeation חזרתיות זה עוד פעם ועוד פעם ועוד פעם את נתקלת בתוך הסיטואציה וכל פעם ממקום אחר, תוך כדי זה כאילו ככה אני חוויתי את זה. הילד מתבגר אז הוא ניסה פה, אז הוא כמו ספרילה עולה למעלה אותם דברים הוא בודק, אבל רק בדברים אחרים. ממש דפוס.
כשפצע פוגש פצע
שרונה
את צודקת. יש עוד משהו שבעיניי הוא מאוד משמעותי ולא מתקיים מספיק במסגרות והוא: איפה שפצע פוגש פצע.
אמא אומנה ותיקה
נכון. אנחנו חווינו את זה מאוד חזק בבית שלנו. כשהילד מגיע, הוא בעצם מוציא הכל החוצה. הוא רוצה שאנחנו ניקח את התיק הכבד שהוא אסף עד שהגיע והכל יוצא על הפצעים שלנו… זה פגש פצע בבית שלנו ‘להיות נטוש’. נוצרה אוירה מאוד לא פשוטה בבית וזה גם בא בהפתעה, כי כאילו זה לא משהו שהיינו ערוכים לזה לא ידענו בכלל.
שרונה
כי לא מדברים על זה. לא הכינו אתכם.
אמא אומנה ותיקה
לא ידענו שזה מה שעומד לקרות לנו. מדובר בילד דחוי וגם בבית יש הורה שחווה…
שרונה
הורים שהם בעצמם חוו כילדים דחייה או התעללות. הרבה פעמים גם הילדים שלנו פוגשים מורה בבית ספר וזה בדיוק פצע פוגש פצע והמורה מתפרקת.
אמא אומנה ותיקה
רציתי להגיד באמת, מה שקרה לנו, באופן אישי מצאנו מטפלים על הדרך שטיפלו בנו, זה גם משהו שמהאומנה לא מקבלים. העובדת הסוציאלית, מנחת האומנה מקבלת גם טיפולים וגם קורסים, אבל אנחנו ההורים שעובדים 24/7, לא מקבלים.
אנחנו שם כל יום עם הפצעים ועם הקושי ואף אחד לא מטפל בנו באמת. כאילו העו”סית לפעמים אומרת: “הו, זה באמת קשה”. אבל לא באמת מטפלים.
העזרה להורים חשובה ביותר
שרונה
בעיניי הטיפול בכם הוא יותר חשוב מאשר הטיפול בילד כי אתם מטפלים בילד.
אמא אומנה ותיקה
אנחנו צריכים את הכוח, אנחנו הכלי. אנחנו הצוות שצריך לטפל בילד ולעשות לו את השיקום.
שרונה
זה בהחלט עוד עניין שצריך לעבוד בצוות.
אמא אומנה ותיקה
רציתי להגיד, על אחד מהסרטונים שצפיתי בהם ונתן לי טעם מאד משמעותי בשבילי, של בריאן פוסט. על כל הגישה שלו: על הטראומה ועל האטצ’מנט (היקשרות) והאחריות שאת כאמא אומנה צריכה לקחת על המעשים שגם ככה ילד חווה עצמו כאשם וכדי להרגיש מוגן, כאילו צריך להיות כל-כך בשבילו בכל דבר. גם כשיש גניבות ויש שריפות ויש התנהגות אסונות. הוא צריך לדעת שזה קורה בגלל שאני לא הגנתי מספיק טוב עליך. וזה כל כך קשה להיות שמה מאוד מאוד מאוד מאוד קשה.
שרונה
את לוקחת 100% אחריות. זה נהדר.
אמא אומנה ותיקה
כן.
וואו. תודה רבה זה מאד יעזור להורי אומנה רבים.
פיתחנו תכנית ליווי משפחתית-אישית המובילה לתוצאות. התכנית סייעה בהצלחה לעשרות רבות של משפחות. מוזמנים לצפות בחומרים הנוספים שכאן ולקבוע עמי פגישת היכרות, ללא מחוייבות וללא עלות.
שלב ב': סרטונים ללימוד ולתירגול
הסרטונים הינם קטעים נבחרים מתוך קורסים קבוצתיים או מתוך תכנית ליווי אישית להורים. הסרטונים עברו עריכה.
איך להרגיע את המצב בבית? שיחה עם אמא חד הורית חלק 1 מתוך 6.
ביום שישי קיבלתי טלפון סוער ובקשה להתחיל מיידית את תכנית הליווי. המצב: התמודדות במשך שנים עם מצבי משבר בבית כולל אלימות כלפי האמא, השלכת חפצים וקללות. המטרה: הפחתה דרמטית של התפרצויות הזעם בבית ובבית הספר. יצאנו מייד לדרך. תוך 24 שעות מאז יום שישי ועד שבת חל שינוי דרמטי לטובה. אפילו הבית עבר סדר וניקיון. כדאי להקשיב לוידאו. היישום פשוט (גם אם לא קל) והתוצאות מהירות.
איך מוצאים איזון בין סמכות הורים לויסות רגשי?
קטע מתוך שיחה אב שאימץ. הוא חש שיש סתירה בין סמכות הורית לויסות רגשי של ההורה במצבי קושי של הילד. שרונה: “זה לא איך למצוא את האיזון. כאילו זה דבר אחד הויסות והנוכחות שאתה עושה ואיך לאזן את זה אל מול הסמכות ההורית ולמצוא את הבאלאנס (האיזון), אלא – איך ליצור סינטזה – זה בא יחד עם זה ואז לבדוק מה האמונות שלך ‘מהי סמכות?’. גם אם הילד עכשיו ב- Stress (מתח) מאוד גדול, בהיותי הסמכות וקברניטת הספינה, אתה לא תזיז אותי מה- (center) מהמרכז שלי ואני נשארת מווסתת עבור עצמי ומספיק רגועה כדי להיות מודולינג (מודל לחיקוי) לויסות שלך. זה גם וגם – אני גם מווסתת ואני גם סמכותית. …ואתה בהחלט עושה את זה!
רגע הטרנספורמציה מתרחש כשההורה נוכח.
הפכתי להיות מניסיונרית לתרגול של ‘נוכחות מלאה’. אני תמיד אומרת שניתן ב-30 שניות ליום לעצב את מערכת העצבים שלנו וברגע האמת לשלוף את ‘התוכנה’. רגע השינוי הטרנספורמטיבי מתחולל רק כאשר ההורה פועל נכון ובעיקר נוכח במציאות הכיאוטית. מתוך השקט שבעין הסערה גם הילד מצליח להרגיע.
שלב ג' : רוצים להעמיק? קבלו העשרה נוספת:
מתוך ערוץ היוטיוב שלנו:
מתוך הפייסבוק
מתוך פרופיל הפייסבוק שלי:
אפשר לשתף את המאמר בדרך הנוחה לך:
הצטרפו ל'ליבת הבית'
וקבלו סרטונים ופעילויות
ההרשמה מהווה הסכמה לקבלת דיוורי תוכן ופרסום מטעם האתר. תמיד נשמור על הפרטיות שלך. לאחר מילוי הטופס, אנא וודאו שאכן הגיע מייל מאיתנו.
לקריאת מאמרים נוספים במגוון נושאים: