אירועי אלימות
הילד אלים כלפיך/ כלפי בני משפחה אחרים?
זו חוויה מאד קשה לחוש לא בטוחה בביתך. האמת, שזה אפילו מפחיד. את מתוחה ודואגת: “עד לאן נגיע?”.
השינוי אפשרי. אני שמחה להפתיע אותך: ניתן כבר היום להתחיל ביישום הטיפים. תדרשי לאורך רוח ולחמלה כלפי הילד וכלפי עצמך.
הערה: הטיפים שלהלן הן מתוך ניסיון רב שנים. הדברים שנכתבים תורגלו ובוצעו בהצלחה ע”י הורים רבים. יחד עם זאת מדובר בהמלצה בלבד.
תמצית: מצבי אלימות ומשבר מתמשכים יכולים לנבוע מסיבות רבות. בהמלצות ובסרטוני הוידאו שלהלן נסביר עקרונות יסוד ביניהם: נוכחות מלאה, השהיית תגובה, ויסות רגשי הדדי וכמובן המסר המוביל שלנו: השיקום נמצא במרכז הקשר ביניכם.
חשוב לזכור שהתנהגות מורכבת היא ביטוי לקושי, כלומר היא סימפטום. לכן כל-כך חשוב בהדרגה לעזור לילד לחוש בתוכו טוב יותר. ההורה הוא סוכן השינוי, זוכרים?
שלב א': כמה דברים שאפשר לקרוא ולעשות/ לא לעשות כבר עכשיו:
מה לעשות כשמתעוררת אלימות?
הבנה והשהיית תגובה
כאשר הילד מתנהג באלימות, הוא למעשה איבד שליטה. ההורה צריך להשהות את תגובתו, להתמקד ברגשותיו ולהפחית במילים. תגובות מהירות ועונשים רק מסלימים את המצב. חשוב לזכור שהילד חווה חרדה או תסכול שאותם הוא אינו מצליח לבטא בדרכים מקובלות.
זכרי מצבים בהם הילד צועק, מקלל, בועט בכסא או אף מכה אותך הוא איבד שליטה. חלקים שונים במוח שלו ‘אינם מחוברים’.
הצעדים:
- ‘השהיית תגובה’ אינה קלה לבצע. אחרי כמה הצלחות תופתעי לגלות שזה פשוט ושווה את המאמץ, הכל עניין של תרגול. הטיפ הזה שווה זהב.
- רק כשאתם רגועים, קבלו החלטות איך נכון להגיב לאירוע ולהתנהגות החריגה. בהחלט זה עשוי לקחת 48 שעות ולעיתים יותר. אז ורק אז, תבהירו את עמדכתם ותציגו את החלטתכם. מה עושים עד אז? רק ‘מסמנים’. יש משפטים קצרים, ברורים ודיינו. לא מתעלמים, אך גם לא נואמים. הסכמות ההורית מושתת על תגובה בזמן שהמוח ‘קר’ ומחובר ובשום פנים לא בעת הסערה, אלא אם אתם שוחרי דרמות.
להיות בתשומת-לב: תבררי לעצמך מה קורה איתי? (זה לוקח שבריר שניה): הדופק שלך עלה, מזיעה, סרטים בראש? את חשה פחד? זו בדיוק גם החוויה של הילדה/ה שלך.
אין כוונתי שצריך לחוס ולוותר לו (או עליו), אך יש בהבנה שכעת מאד קשה לו בכדי להנחות אותך כיצד לפעול נכון באופן שיביא תוצאות ובעיקר את האווירה הרגועה והקשר הקרוב והשמח.תרגול של ‘נוכחות מלאה’, כלומר בתשומת לב לכל מה שקורה איתכם. התהליך מתקיים דרך החושים שלנו וכן בסריקה של תחושות הגוף הפיזיולוגיות, רגשות ומחשבות. יש באתר ויוטיוב שלנו דוגמאות לתרגול.
- המעיטו במילים. הורים רבים מועדים בסעיף הזה ולכן אגדיר: עד 3 מילים. יותר מזה במילא ‘ישפכו’ החוצה. ממש צמצמו מילים למינימום. בעדיפות בכלל לא לדבר.
- אם את חשה בסכנה: נסחי מראש משפט פשוט ותקיף (לא תוקפני) שתאמרי בזמן סוער. יש לי ‘בנק משפטי מפתח’ שאני מעניקה להורים. כל הורה מתאים את הניסוח מה נכון לו ולילדיו. יש להשתמש במשפטים תקיפים אך לא תוקפניים. לדוגמה, “אני לא מרשה לפגוע באנשים בבית הזה.” בכל מקרה ל החלטות נבונות ונכונות מקבלים כשרגועים.
להימנע מעונשים וסנקציות
התנהגות תוקפנית דורשת הבנה ולא ענישה. עונשים אינם יעילים ומובילים לתחושת איום שמסלימה את המצב. במקום זאת, יש לשאוף לעבור מפחד לאהבה, מסטרס לרוגע. חשוב להימנע מהעלבת הילד או שימוש בכוח פיזי או מילים קשות העלולות להעמיק את הטראומה. אמרנו מה ‘לא’, תיכף נציין מה ‘כן’. רשימת תוויות הנגד אינה פחות חשובה. לעיתים הקפדה על אי עשייה של דברים מסויימים תמנע הדרדרות המצב. מדובר כאן בעניין קריטי שאם תסכימו לתת לו הזדמנות, תווכחו בשינוי.
אל: תצעקי, אל תאיימי ואל תענישי. אם עונשים וסנקציות היו עוזרים לא היית מגיעה לכאן, נכון? אנחנו מגיעים למצבי איום, כאשר אנחנו כבר לא יכולות להכיל את המצב, המוח שלנו כבר ‘לא מחובר’ וזה מה שיוצא מאיתנו במצב של חוסר אונים, אנחנו מתפוצצות ואחר כך מתחרטות, או פשוט לא מבינות איך הגענו למשבר.
אני מדגישה: התנהלות באווירה של איומים ועונשים תסלים את המצב. אנחנו שואפות בדיוק הפוך: ליצור מרחב בטוח פיזית ותחושתית.
חיזוקים חיוביים
הרבה פעמים הילד מגיב באופן שנראה לנו מאד לא הולם. ובכל זאת אם רק תשימו-לב תראו שיכול היה להיות גרוע יותר. ייתכן והילד רק פלט מילה קשוחה, אבל הוא לא ניפץ דבר ולא פגע באנשים. יהיה מאד לא הוגן לשפוט אותו על מה שנפלט, הרי אנחנו לא רוצים ילד ‘מרשמלו’. אנחנו לא רוצים לגדל ילדים מרצים/ עציצים. אנחנו כן רוצים שהילדים יתבטאו ולהעניק להם הזדמנות שאם ‘התפלקה’ להם מילה, ניתן לתקן באותו רגע: “בוא תנסח מחדש. איך אתה מרגיש לגבי מה שקורה?
תמיד יש מקום לחיזוקים חיוביים וכמובן לא כמניפולציה ולא בהגזמה. יש לשבח את הילד כאשר הוא מתנהג בצורה נכונה, ולהראות לו שציפיות ההורים מהתנהגותו חיוביות וברות השגה. חשוב שאתם בעצמכם תהיו מודולינג חיובי, מה שיקל עליו להפנים את מה שעיניו רואות לתוך מערכת העצבים שלו.
סיכום
התמודדות עם אלימות במשפחה דורשת הבנה עמוקה, תגובות רגועות וכלים מעשיים. באמצעות נוכחות, השהיית תגובה ושימוש בכלים המוצעים, ניתן לשפר את הקשר בין ההורה לילד וליצור סביבה בטוחה ותומכת יותר. המאמר מזמין הורים להצטרף לתכנית הליווי המשפחתית ולהיעזר במשאבים הרבים הזמינים במיזם האימוץ והאומנה. עם הכלים הנכונים והגישה הנכונה, ניתן להוביל לשינוי חיובי ולהתמודדות מוצלחת עם האתגרים שבדרך.
פיתחנו תכנית ליווי משפחתית-אישית המובילה לתוצאות. התכנית סייעה בהצלחה לעשרות רבות של משפחות. מוזמנים לצפות בחומרים הנוספים שכאן ולקבוע עמי פגישת היכרות, ללא מחוייבות וללא עלות.
שלב ב': סרטונים ללימוד ולתירגול
הסרטונים הינם קטעים נבחרים מתוך קורסים קבוצתיים או מתוך תכנית ליווי אישית להורים. הסרטונים עברו עריכה.
איך להרגיע את המצב בבית? שיחה עם אמא חד הורית חלק 1 מתוך 6.
ביום שישי קיבלתי טלפון סוער ובקשה להתחיל מיידית את תכנית הליווי. המצב: התמודדות במשך שנים עם מצבי משבר בבית כולל אלימות כלפי האמא, השלכת חפצים וקללות. המטרה: הפחתה דרמטית של התפרצויות הזעם בבית ובבית הספר. יצאנו מייד לדרך. תוך 24 שעות מאז יום שישי ועד שבת חל שינוי דרמטי לטובה. אפילו הבית עבר סדר וניקיון. כדאי להקשיב לוידאו. היישום פשוט (גם אם לא קל) והתוצאות מהירות.
איך מוצאים איזון בין סמכות הורים לויסות רגשי?
קטע מתוך שיחה אב שאימץ. הוא חש שיש סתירה בין סמכות הורית לויסות רגשי של ההורה במצבי קושי של הילד. שרונה: “זה לא איך למצוא את האיזון. כאילו זה דבר אחד הויסות והנוכחות שאתה עושה ואיך לאזן את זה אל מול הסמכות ההורית ולמצוא את הבאלאנס (האיזון), אלא – איך ליצור סינטזה – זה בא יחד עם זה ואז לבדוק מה האמונות שלך ‘מהי סמכות?’. גם אם הילד עכשיו ב- Stress (מתח) מאוד גדול, בהיותי הסמכות וקברניטת הספינה, אתה לא תזיז אותי מה- (center) מהמרכז שלי ואני נשארת מווסתת עבור עצמי ומספיק רגועה כדי להיות מודולינג (מודל לחיקוי) לויסות שלך. זה גם וגם – אני גם מווסתת ואני גם סמכותית. …ואתה בהחלט עושה את זה!
רגע הטרנספורמציה מתרחש כשההורה נוכח.
הפכתי להיות מניסיונרית לתרגול של ‘נוכחות מלאה’. אני תמיד אומרת שניתן ב-30 שניות ליום לעצב את מערכת העצבים שלנו וברגע האמת לשלוף את ‘התוכנה’. רגע השינוי הטרנספורמטיבי מתחולל רק כאשר ההורה פועל נכון ובעיקר נוכח במציאות הכיאוטית. מתוך השקט שבעין הסערה גם הילד מצליח להרגיע.
שלב ג' : רוצים להעמיק? קבלו העשרה נוספת:
מתוך ערוץ היוטיוב שלנו:
מתוך הפייסבוק
מתוך פרופיל הפייסבוק שלי:
המאמר עזר לך? בעזרת שיתוף הוא יוכל להגיע לעוד אנשים:
הצטרפו ל'ליבת הבית'
וקבלו סרטונים ופעילויות
ההרשמה מהווה הסכמה לקבלת דיוורי תוכן ופרסום מטעם האתר. תמיד נשמור על הפרטיות שלך. לאחר מילוי הטופס, אנא וודאו שאכן הגיע מייל מאיתנו.