קשיים בבית הספר

קשיים בבית הספר
קשה לילד בביה"ס ולמורים קשה איתו?
מציאות בה כל טלפון מבית הספר מקפיץ אתכם, אתם נדרשים לפגישות תכופות, הילד מושעה או נמנע מלהגיע לבית הספר היא תובענית ובעלת השלכות. כמה דברים שניתן לעשות כבר עכשיו:
הערה: הטיפים שלהלן הן מתוך ניסיון רב שנים. הדברים שנכתבים תורגלו ובוצעו בהצלחה ע”י הורים רבים. יחד עם זאת מדובר בהמלצה בלבד.
תמצית: מערכת החינוך יכולה להיות מרחב להזדמנויות לקשרים חדשים ולפיתוח מיומנויות חברתיות ולימודיות. מצד שני לילדים עם רקע מורכב בית הספר עלול להיות חוויה של ‘שדה מוקשים’. חשוב את הקשיים להפחית ע”י שותפות עם ביה”ס. זהו טנגו לשנים ארוכות. השתדלו להקשיב למוסיקה ולרקוד היטב גם אם לעיתים הרצפה קצת עקומה.
שלב א': כמה דברים שאפשר לקרוא ולעשות/ לא לעשות כבר עכשיו:
- פתחי קשר הדדי עם דמות אחת או שתיים מתוך הצוות, כאלו שהן מובילות ומסורות. אל תשאפי שכל חדר המורים יתגייס.
- הקשיבי למורה כשקשה לה. אל תגני על הילד ובטח אל תתקפי. ויסות רגשי הדדי והשהיית תגובה יסייעו לחזרה לתקשרות רגועה.
- הילד חוזר נסער מביה”ס? מספר על דרמה שקרתה עם ילד/ מורה? תקשיבי. אל תשפטי את המצב, אל תתני עיצות. תתענייני בתחושות וברגשות שלו. ייתכן שהתפישה שלו את המצב שונה מהמציאות. תני לו להירגע וגם לך ואז אם צריך צאי לברר.
- העזרי באנשי מקצוע. לעיתים הצוות החינוכי מעדיף להקשיב לאנשי מקצוע אחרים.
פיתחנו תכנית ליווי משפחתית-אישית המובילה לתוצאות. התכנית סייעה בהצלחה לעשרות רבות של משפחות. מוזמנים לצפות בחומרים הנוספים שכאן ולקבוע עמי פגישת היכרות, ללא מחוייבות וללא עלות.
שלב ב': סרטונים ללימוד ולתירגול
הסרטונים הינם קטעים נבחרים מתוך קורסים קבוצתיים או מתוך תכנית ליווי אישית להורים. הסרטונים עברו עריכה.
הזמנה לצוותי חינוך: להדליק אור על לקות ההיקשרות
פעמים רבים פוגשת הורים שיודעים לתקשר היטב. אך משהו קורה כאשר מתהווים קשיים לילד בבית הספר. ההורים חוששים להציף את הצוות ונמנעים מתקשורת ומצד שני הם יודעים איך ניתן לסייע לילד שלהם בבית הספר. הצוות מצידו מוצף ולא בטוח אם הוא פועל נכון או לא ואם ההורה מגן על הילד או באמת מציע כלים אפקטביים. בכדי לפתור את הקונפליקט הכנו סרטון. העבירו לצוות החינוכי. נשמח להכירם בשיחת זום ומשם להתקדם.
להדליק אור מעל פגיעת היקשרות בשיתוף משרד החינוך
אורנה קורנבוים, מנחה ארצית המחלקה לביקור סדיר ומניעת נשירה, המינהל הפדגוגי משרד החינוך בשיחה עם שרונה דוכנה שאמא שאימצה ילד גדול. המסר: נעבוד יחד הורים, צוות החינוך, קציני הביקור הסדיר וגורמי הרווחה. הנחנו סמינרים לקציני ביקור סדיר וליועצות חינוכיות. התכניות שלנו אושרו ע”י משרד החינוך במאגר הגפן – למענים חינוכיים. אני מודה לאורנה על היותה חלוצה למען השתלבותם הראויה של ילדי אימוץ ואומנה במערכת, תוך רתימת החוזקות שלהם והמערך העוטף אותם.
על המורה לזכור שאינו ההורה של הילד!
חשוב שהצוות החינוכי לא יטול על עצמו את תפקיד ‘הורה’ הילד. יגיע היום והמורה ימשיך הלאה והילד יחווה פרידה-נטישה נוספת בחייו. קריטי שהצוות החינוכי ילמד היטב מהי היקשרות, פגיעה בהיקשרות וכיצד ניתן לסייע בתוך בית הספר לילדים שחוו טראומה התפתחותית. גם אם הילדים מאתגרים המציאות מוכיחה שניתן לעקוף ואף לצלוח את הקושי. רמז: הבליטו והתמקדו בחוזקות. בהנחיית: אסנת חזן, עו”סית קלינית מטפלת בילדים שחוו מצבי קיצון.
שלב ג' : רוצים להעמיק? קבלו העשרה נוספת:
מתוך ערוץ היוטיוב שלנו:
מתוך הפייסבוק
מתוך פרופיל הפייסבוק שלי:
אפשר לשתף את המאמר בדרך הנוחה לך:
הצטרפו ל'ליבת הבית'
וקבלו סרטונים ופעילויות
ההרשמה מהווה הסכמה לקבלת דיוורי תוכן ופרסום מטעם האתר. תמיד נשמור על הפרטיות שלך. לאחר מילוי הטופס, אנא וודאו שאכן הגיע מייל מאיתנו.
לקריאת מאמרים נוספים במגוון נושאים: