ילדים “טובים” עם דפוס מרצה
הילדים שלכם נוחים, ממושמעים קלים לניהול?
האמת היא שזה נוח מאד כאשר הילדים שלנו נוחים. מצד שני יש מחיר להתנהלות של ילד או בוגר עם דפוס אוטומטי לריצוי אחרים.
הערה: הטיפים שלהלן הן מתוך ניסיון רב שנים. הדברים שנכתבים תורגלו ובוצעו בהצלחה ע”י הורים רבים. יחד עם זאת מדובר בהמלצה בלבד.
את הילדים והבוגרים שחוו פגיעת היקשרות ניתן לחלק לשניים (כמובן מדובר בחלוקה גסה): כאלו שמחצינים רגשות, לרוב באופן מועצם ואחרים שמתכנסים פנימה. הקבוצה השניה תהיה בדרך כלל קלה ונוחה יותר להורות. הבעיה היא שזה אינו קשר אותנטי של תקשורת בטוחה. השאיפה שלנו היא לייצר היקשרות בטוחה בכלל ובפרט על רקע ההיקשרות הלא בטוחה ואיבוד האמון באחרים שחווה הילד בינקותו.
יש לעיתים נטייה בקרב הורים להניח לאותם ילדים נוחים ולזרום הלאה. עם השנים אנו עשויים לגלות שילדים אלו ‘מתפרקים’ גופנית או נפשית. הטראומה מחפשת דרך ופורצת החוצה. סטרס Stress מתח בעוצמות משפיע על החוסן האישי. ילד או מתבגר או בוגר החיים בסביבה שמבחינתם אינה בטוחה להתבטא באופן מלא, ישלמו את המחיר במחלות, בכאבי גוף, דכאון, דיסוציאציה (ניתוקים בתקשורת), היעלמות מהבית, פגיעה בתפקוד איברים עד כדי נכות וכן קריסה נפשית עד כדי אשפוז פסיכיאטרי.
אנחנו מכירים בוגרים שאומצו בילדותם שהפכו להיות אנשים משגשגים, מנהלים מערכות יחסים, הורים לילדים, אנשי טיפול וחינוך ותורמים לחברה. אולם במקביל אנחנו שומעים על המחיר ששילמו. חשוב לזכור שתחושת ההישרדות קיימת בקרב רבים מהילדים שלנו. משמע, אעשה הכל כדי שהנטישה לא תחזור על עצמה. לא אצער את ההורים שאימצו אותי, אשמור עליהם רגשית, אדאג לכל צורך שלהם. חלילה לא אאבד אותם.
התוצאות: תהליכי עיבוד היגון והאבל בקושי נעשים ואם כן אז ההכי מול הכרית. הילד ‘משחק’ אותה בבית ובבית הספר ‘הכל בסדר’. הוא יבצע כל מה שתבקשו ממנו. אולם במקביל אתם תחמיצו את השיתופים מצידו לגבי פחדים, דילמות, חלומות ועוד. הילד יתאר לכם את פנטזיות מוגזמות כדי להפוך את עצמו להיות ‘שווה’ בעל ערך בעיניכם ובעיני עצמו.
אנחנו רוצים לגדל ילדים שיהיו נוכחים בחייהם הבוגרים גם במחיר של עזיבת קשרים ולא שמירה על קשרים ויהי מה. אנחנו רוצים ילדים ידעו להבחין מה רצונם שלהם, ידעו להפריד בינם לבין חארים ויוכלו לבחור אם להעניק לאדם אחר ואם לאו.
שלב א': כמה דברים שאפשר לקרוא ולעשות/ לא לעשות כבר עכשיו:
- אפשרו לילד להיות הוא על רגשותיו, מחשבותיו, חלומותיו ומעשיו.
- שתפו מעולמכם. ספרו ולא באופן מחנך או מטיף אלא ממש כשיתוף אותנטי כיצד אתם מתנהלים מול רצונות שלכם ושל אחרים ואיך אומרים כן, לא וממשיכים הלאה.
- כשהילד מסרב לבצע משימה או דוחה אותה או מפעיל התנגדות, תמחאו כפיים פנימה. זה לא נגדכם זה בעדו.
- כמיטב יכולתם שימו לב למחוות גוף ובמיוחד לתנועות הפנים שלכם: עיניים , שפתיים, לחיים, קול (עוצמה, קצב, טון). אם בלא משים תשמעו לילד מפחידים ומבהילים הוא לעיתים יעדיף לרצות אתכם. או להתפרץ. אך לא זה המקרה. מדובר ברמזים עדינים של תקשורת לא מילולית שעושה את כל ההבדל.
- המשימה שלנו: היקשרות בטוחה! בהצלחה.
פיתחנו תכנית ליווי משפחתית-אישית המובילה לתוצאות. התכנית סייעה בהצלחה לעשרות רבות של משפחות. מוזמנים לצפות בחומרים הנוספים שכאן ולקבוע עמי פגישת היכרות, ללא מחוייבות וללא עלות.
שלב ב': סרטונים ללימוד ולתירגול
הסרטונים הינם קטעים נבחרים מתוך קורסים קבוצתיים או מתוך תכנית ליווי אישית להורים. הסרטונים עברו עריכה.
ילדים טובים, שיחה לכבוד יום הילדה הבינלאומי 11.10.22 מירי הילר ושרונה דוכנה
מירי הילר בשיחה מכוננת ומרגשת על ‘הילדים הטובים’ ובמקרה שלה הילדה הטובה מדי.
מירי אומצה בגיל חמישה חודשים. החיים במשפחה המאמצת היו לא קלים ולא מוצלחים, בעיקר מההיבט הרגשי. מירי פיתחה ביצירתיות רבה את אסטרטגיית ‘הילדה הטובה’.
כיום כמדריכת הורים, כאשת חינוך מנוסה ומוערכת היא מפנה זרקור אל אותם ילדים נוחים, שקטים, מרצים בקיצור: ‘הילדים הטובים’.
מה מתחולל בקירבם? מה ניתן לעשות כדי לראות אותם למרות השקט לכאורה שהם מפגינים? ולמה למרות הנוחות כל-כך חשוב כבר בילדות להתייחס גם לילדים הפחות מאתגרים.
עבודה עם ילדים ובוגרים שאומצו עם נטייה לרצות אחרים, פרופ' סטיבן פורג'ס
בסרטון בן 4 דק’ מתאר פרופ’ פורג’ס, את הקשר בין נטייה של ילדים ובוגרים שעברו פגיעת היקשרות להיות אנשים מרצים. התיאוריה דנה בדרך בה החושים שלנו קולטים מציאות חיצונית כולל רמזים של תקשורת בין אישית, פיענוח ותגובה. כאשר המוח ומערכת העצבים חוו טראומה בכלל ובפרט טראומת היקשרות מערכות אלו יצאו מאיזון שיתבטא או בהחצנת תגובות או התכנסות פנימה. בכל מקרה המטרה: הישרדות ולהימנע מנטישה נוספת.
פרופ’ פורג’ס הוא הוגה התיאוריה הפוליואגאלית העוסקת בין היתר בהתמודדות על מערכת העצבים עם מצבי חיברות או להבדיל איום. בערוץ היוטיוב שלנו יש פלייליסט בנושא.
שלב ג' : רוצים להעמיק? קבלו העשרה נוספת:
מתוך ערוץ היוטיוב שלנו:
מתוך הפייסבוק
מתוך פרופיל הפייסבוק שלי:
המאמר עזר לך? בעזרת שיתוף הוא יוכל להגיע לעוד אנשים:
הצטרפו ל'ליבת הבית'
וקבלו סרטונים ופעילויות
ההרשמה מהווה הסכמה לקבלת דיוורי תוכן ופרסום מטעם האתר. תמיד נשמור על הפרטיות שלך. לאחר מילוי הטופס, אנא וודאו שאכן הגיע מייל מאיתנו.
לקריאת מאמרים נוספים במגוון נושאים: