אומנה: זולת עצמי / התקשרות / הזדהות השלכתית
מאת: איווה ארבל MSW | מדריכה/מטפלת מוסמכת לטיפול משפחתי וזוגי | תחומי טיפול נוספים: אימוץ ילדים, הדרכת הורים, פגיעה מינית, עיבוד טראומות ואירועי חיים.
גישות: אינטגרטיביות דינמיות.
הערה: הטיפים שלהלן הן מתוך ניסיון רב שנים. הדברים שנכתבים תורגלו ובוצעו בהצלחה ע”י הורים רבים. יחד עם זאת מדובר בהמלצה בלבד.
דמיינו לעצמכם את העיגול הירוק שרץ בנייד שלכם בשעה שאתם שולחים תמונות מהטיול… הוא רץ רץ רץ ואז לפתע, נפתחות התמונות ואתם מתרגשים… עוד שניה יופיע ה V הכחול ואתם תדעו לבטח שהצלחתם להעביר את החוויה לאהובים עליכם ועכשיו גם הם חולקים אותה עמכם במלוא תפארתה.
ותארו לכם שהעיגול הירוק נתקע. הצליח להקיף חצי עיגול וזהו! נעצר. ‘אוף’ אתם אומרים בליבכם ‘משהו דפוק! נו.. (אתם מזרזים) תמשיך כבר..’ והעיגול הירוק לא זז! אולי הקובץ גדול מידי, אולי אין תקשורת.. לא זז! עכשיו אתם כבר ממהרים. התכוונתם להמשיך ולכתוב לדבר או לעשות משהו אחר והעניין הזה לא מתקדם. אחדים מכם ימשיכו הלאה בלי להקדיש לכך תשומת לב רבה מידי, ישלימו עם התקלה ויחזרו אליה מאוחר יותר, ואחדים מכם יתעצבנו , יקללו, ויאשימו את המכשיר את האינטרנט ואת כל העולם ואשתו – ‘מה בסך הכל רציתי..? להעביר תמונות ואני מבזבז/ת על זה יום שלם.. מעצבן!’
עכשיו דמינו את יונתן. ילד בן חמש שהגיע אליכם לאומנה. היום נכנס בפעם ראשונה לביתכם. כבר פגשתם אותו בבית הילדים או במשפחת האומנה בה שהה בחצי השנה האחרונה, התרשמתם ממנו שהוא ילד מפותח מקסים חייכני , ילד יפה עם עיניים חומות גדולות , מסופר קצר (רק שורשי השער נראים על ראשו) ויש לו מבט חצי עליז חצי חשדן ושפתיים שלפעמים צוחקות ולפעמים קפוצות. אתם כבר הרגשתם אליו משהו וקיבלתם החלטה להעניק לו בית. קצת מכירים את סיפור חייו והרבה מאוד מכירים בצורך שלכם להעניק למישהו – בית. משפחה. אתם מגיעים לאומנה חדורי רצון טוב, יש כבר ילדים בבית, אתם במצב כלכלי סביר ואתם פנויים להעניק מעצמכם לילד שזקוק למשפחה.
אתם לוחצים על send והעיגול הירוק מתחיל לרוץ. רץ רץ רץ ונעצר….
זולת עצמי
המושג זולת עצמי מוכר לכל מי שלמד פסיכולוגיה, טיפול, הדרכת הורים. מושג זה לקוח מהגישות הדינמיות המתייחסות ליחסי אובייקט (ד. וויניקוט. ביון. קוהוט ועוד). ג’ון בולבי בתיאוריית ההתקשרות, מדגיש את בניית הקשר הבין אישי ראשוני (היחסים הנרקמים בין הילד למטפל) כבסיס להרגשה בטוחה ולחיזוק הרגשת השייכות.
זולת עצמי הוא האדם שלוקח אותנו בפעם הראשונה לידיו עם לידתנו, ומעביר לנו תחושת ביטחון שהוא רואה אותנו, מקשיב ומזהה את הצרכים שלנו. הורה אמפטי. מדריך המתווך לנו את העולם סביבנו. אנו פונים אליו בזמן שחסר לנו, התקלקל משהו, כשאנחנו מאוכזבים או חווים קושי. כאשר אנחנו רוצים לחלוק הרגשת שמחה , או הצלחה.
זולת עצמי הוא מושג / אדם מוחשי ותודעתי.
אנו נולדים למשולש: גבר אשה צאצא. הדמויות חיות עמנו. מיוצגות בתוכנו. נעדרות בחיינו. מתות בחיינו. הדמויות האלו העניקו לנו נראות. מקום בעולם. הן אלו שלצידנו כשאנו עוברים במעגלי החיים (ילדות נערות בגרות הורות סבתאות מוות).
נחזור ליונתן….
עם מה הוא הגיע אליכם ? מי טיפל בו. אהב אותו (ואוהב אך לא נוכח…) מי טיפח את היכולות שלו דאג לו שמר עליו..? מי הטביע בו את ההרגשה שיש לו / או אין לו מקום בעולם… מי הם הזולת עצמי שעמו הוא מגיע אליכם.
אולי זה המבחן הראשון של ההורה האומן – להפוך להיות זולת עצמי מיטיב ובטוח. כזה שאפשר להאמין לו שידאג, ישמור, יקשיב, יטפח, יתווך, יעזור כשצריך. יונתן מצידו אינו עסוק במה שיעסיק אתכם ההורים. לו יש הורים. הם יחזרו עוד מעט וייקחו אותו אליהם הביתה. הוא גם נפגש איתם אחת למספר שבועות. מרגיש אותם. מריח… שומע.. יונתן לומד שעכשיו יש בחייו עוד אנשים מבוגרים, והוא צריך למקם אותם בתוכו. לזהות איך לשלוח אליהם את התמונות .. אולי הוא לוחץ על send והעיגול הירוק רץ רץ והתמונה נפתחת, ואולי העיגול רץ רץ ונתקע… בינתיים אצלכם – זה אותו דבר רק הפוך! תפקידכם לפתוח את התמונות. לעזור ליונתן לשלוח או לקבל ולהצליח במשימה הזו עד תום.
התקשרות (היקשרות)
Attachment – הוא הקשר אותו מפתח הילד לאמו ואביו.
Bonding – קשר הטיפול ההורי – הוא הקשר אותו מפתח המטפל (caregiver) לצאצאו.
עם “הולדת” ההורות מופעלים האינסטינקטים להעניק לרך הנולד הגנה וביטחון: הגנה פיזית וביטחון רגשי (ג’. בולבי).
על בסיס אינסטינקטים אלו מתהווה הקשר הייחודי בין הורים וילדים ושייך אך ורק להם. כל קשר שייווצר בחיינו – חברים בני / בנות זוג ילדים שלנו – כבר יהיה אחרת. לא רק משום שידרשו מאיתנו מיומנויות ותפקידים אחרים, אלא משום שכעת אנחנו ממוקמים בפאה אחרת של המשולש, ועמדתנו כלפי עצמנו, בתוך המשפחה, החברה – יהיו תמיד צעדים ראשונים אותם עלינו ללמוד לעצב ולגדול איתם מחדש.
יונתן!
יונתן מסתכל עליכם ומחייך. הוא אוחז בידיו משחק צעצוע שקניתם לו. מתלהב מהאורות שהוא מפיק ובוחן אותו מכל צד. הבה ניכנס עכשיו בזהירות אל תוך מאגר הידע שלו (המפה הקוגנטיבית) הקשור לבסיס ההתקשרות וקשר הטיפול ההורי שזכה לו, ומה שעבורו – מקום חדש.
מתנות. משחקים. אנשים חדשים. החוויה/הזיכרון כבר נמצאים. מחברים אותו לרגשות לא מודעים שכבר הופיעו בעבר. יונתן מרוכז בעצמו ובצעצוע. הוא מתמלא בסיפוק רגשי. מחייך.. מדבר…משחק.
ההתקשרות של הילד להורה/זולת עצמי, מלמדת אותו להביע רגשות. חסימה של הביטוי הרגשי מלמדת אותנו לעבור לשפה אחרת: שפה של משחק play ) – ביטוי של העולם הפנימי וזה שנקלט מבחוץ) שפה של התנהגות. שפה של גוף. אנו לומדים למתן את הציפיות שלנו מהזולת על מנת שלא נתאכזב. לומדים להימנע מתקשורת. ממגע. לומדים להסתגר. עכשיו יונתן מחזיק את הצעצוע ושמח עד הגג… עכשיו בדיוק חשוב לעגן בתוכו את שפת הרגש. לשוחח איתו בעיניים. לחייך. לכוון. לחזק. ליצור עמו את הקשר הבין אישי שאולי נחווה בעבר כאכזבה, וקשור לאיבוד הדמות ההורית, או פחד, או חרדה בלתי מוסברת (טראומה). כאן בדיוק מתחיל המאבק על האמון והקניית הביטחון.
הזדהות השלכתית
הזדהות השלכתית הוא אחד המושגים היותר מורכבים בקשרים בין אישיים ואסביר אותו כך: השלכה: הילד עושה משהו שגורם לאמו להרגיש רע. הרגש מתהווה לכעס. האמא כועסת על הילד.
היא “משליכה” על הילד שלה את הכעס שלה. הילד קולט את הרגש של אמו. מזהה את הרגש המושלך עליו ככעס. הילד מפרש את הכעס עליו שהוא עשה משהו לא טוב. הילד מזדהה עם הכעס של אמו עליו בדרך של – להרגיש אשם.
דוגמה מורכבת יותר להזדהות השלכתית העולה ממקום לא מודע. האבא ביקורתי באופן עקבי כלפי בנו. ילד: ‘אבא אתה גדול וחזק ואני הכי רוצה שתאהב אותי. אני עושה הכל להתקרב אליך שתראה כמה אני טוב. הנה אני מתקרב אליך.. אז למה אני נעשה מתוח מאוד ? מתחיל לרעוד והכל נופל לי מהידיים..’ הילד מזדהה עם מה שהאב מרגיש כלפיו באופן לא מודע. הצורך שלו להתקרב לאב מתגבר, וכשהוא מתקרב לאב – הוא מגיב למה שהוא יודע שעלולה להיות התגובה העקבית של האב כלפיו – ביקורת!
דוגמה נוספת של הזדהות השלכתית כאשר הביטחון ביחסים גובר על הביקורת: האמא אמפטית מאוד כלפי בתה אך גם ביקורתית כלפיה. היא תעיר לבת על חוסר הארגון שלה בכעס אך גם תהיה רגישה לרצונות ולצרכים של הילדה. הילדה קולטת את הכעס אך במקום להרגיש שהיא לא בסדר, היא תזדהה עם יכולתה של האם “לראות” “להרגיש” את הצרכים שלה, ותפרש את הביקורת המופנית כלפיה למקום של – אמא מאמינה שאני מסוגלת ולכן אני מאמינה בעצמי שאני יכולה לסדר את החדר לבד.
עכשיו נחזור ליונתן….. הילד עם העיניים החומות ששער ראשו קצוץ עד שפדחתו נגלית עירומה. הילד ששפתיו מחייכות וקפוצות. הילד שאין אנו יודעים איזה ‘זולת עצמי’ חווה ואיזה דפוס התקשרות שולט בו ומנהל אותו כלפי המבוגרים סביבו. הילד שההזדהות ההשלכתית שלו כבר חקוקה עמוק במוחו ועיצבה את אישיותו.
אתם שולחים אליו תמונות (הרגשה. תפישת חיים. כוונה. חוויה. רגש) והעיגול הירוק נתקע.. אולי ליונתן אין “אינטרנט” (מיומנות) לקלוט את התמונות ששלחתם, אולי החוויה שהוא נושא בתוכו מזהה את התנועה שלכם כלפיו עם חרדה ויצרת הימנעות?
אתם מנסים מחדש. ההזדהות ההשלכתית מצידכם כלפיו קיימת גם היא בלא מודע ומשפיעה על הרגשות שלכם כלפיו: “למה הוא לא מקבל את התמונות..?” “מי אשם בכך שהוא לא מקבל..?”
יונתן כבר היה בסרט הזה שאת המכשיר התקוע – הוא עצמו – שלחו לתיקון. הפרידו אותו ממקום הולדתו והוא איבד חלקית או לגמרי את שתי “הפאות” הדומיננטיות בחייו. עכשיו הוא במקום חדש. עם אנשים חדשים. ילדים חדשים. השפה , הנוף… הכל השתנה. עליו להתחיל מחדש (אולי לא בפעם הראשונה.) על פי גילו הוא מנסה להסביר לעצמו את ההתרחשות. הוא חווה מעין טראומות (מצבים הכרוכים בניסיון להסביר מה קרה / איך קרה, מלווים באימה/בהלה/פחד/ חוסר וודאות).
כדי שיחזור להאמין בזולת ובעצמו, ירגיש בטוח ביכולתו לזהות את סדר היום ויוכל להתקדם הלאה, לחזור להגיב לאמפטיה ולקבל אהבה, הכוונה, תיווך לחיים ממקום בטוח, יהיה עליו ללמוד את המפה הרגשית/קוגנטיבית מחדש.
לסיכום:
יונתן כמו כל ילד אחר שנמסר לאומנה מגיע עם כל המרכיבים הטובים שאפשרו לו לגדול ולהתפתח. בדרך להשמה הוא איבד את החוט המקשר לעצמו: את האמון בעצמו! שהוא מזהה וקולט ומפרש נכון את הביטחון – שהביטחון ימשך לנצח! את הורים – שההורים יישארו לנצח. את האחים, הסבים, את כל הדמויות המשמעותיות בחייו – שיישארו קבועים בחייו לנצח. כוח החיים שבו, גילו הצעיר, אישיותו, מאפשרים לו ליצור קשר כלפי חוץ, אך עיקר המאבק הוא – על היכולת שלו להאמין בעצמו מחדש.
יונתן כמו כל אדם נושא בתוכו מפה לא מודעת המנחה אותו ומשפיעה על הפירושים שלו את העולם סביבו.
תפקידכם: הורים, בני משפחה, לחשוף אט אט את המפה. להתעקש ללמוד אותה. להבין את הצורך שלכם לעצב את יונתן מחדש – ולעצור! לבסס קודם כל את הזולת העצמי שיאפשר התקשרות בטוחה שיאפשר הזדהות מיטיבה.
ברוך הבא יונתן למשפחתך החדשה! ולכם משפחה אומנת , הורים אומנים, ילדי משפחה אומנת – ברוכים הנמצאים. יונתן זקוק לכם לבנות מחדש את האמון שלו בעצמו ובסובב אותו, ולגדול בביטחון.
איוה ארבל MSW.
מדריכה/מטפלת מוסמכת לטיפול משפחתי וזוגי.
קליניקות: באר שבע, אשקלון, שדרות.
פיתחנו תכנית ליווי משפחתית-אישית המובילה לתוצאות. התכנית סייעה בהצלחה לעשרות רבות של משפחות. מוזמנים לצפות בחומרים הנוספים שכאן ולקבוע עמי פגישת היכרות, ללא מחוייבות וללא עלות.
שלב ב': סרטונים ללימוד ולתירגול
הסרטונים הינם קטעים נבחרים מתוך קורסים קבוצתיים או מתוך תכנית ליווי אישית להורים. הסרטונים עברו עריכה.
איך להרגיע את המצב בבית? שיחה עם אמא חד הורית חלק 1 מתוך 6.
ביום שישי קיבלתי טלפון סוער ובקשה להתחיל מיידית את תכנית הליווי. המצב: התמודדות במשך שנים עם מצבי משבר בבית כולל אלימות כלפי האמא, השלכת חפצים וקללות. המטרה: הפחתה דרמטית של התפרצויות הזעם בבית ובבית הספר. יצאנו מייד לדרך. תוך 24 שעות מאז יום שישי ועד שבת חל שינוי דרמטי לטובה. אפילו הבית עבר סדר וניקיון. כדאי להקשיב לוידאו. היישום פשוט (גם אם לא קל) והתוצאות מהירות.
איך מוצאים איזון בין סמכות הורים לויסות רגשי?
קטע מתוך שיחה אב שאימץ. הוא חש שיש סתירה בין סמכות הורית לויסות רגשי של ההורה במצבי קושי של הילד. שרונה: “זה לא איך למצוא את האיזון. כאילו זה דבר אחד הויסות והנוכחות שאתה עושה ואיך לאזן את זה אל מול הסמכות ההורית ולמצוא את הבאלאנס (האיזון), אלא – איך ליצור סינטזה – זה בא יחד עם זה ואז לבדוק מה האמונות שלך ‘מהי סמכות?’. גם אם הילד עכשיו ב- Stress (מתח) מאוד גדול, בהיותי הסמכות וקברניטת הספינה, אתה לא תזיז אותי מה- (center) מהמרכז שלי ואני נשארת מווסתת עבור עצמי ומספיק רגועה כדי להיות מודולינג (מודל לחיקוי) לויסות שלך. זה גם וגם – אני גם מווסתת ואני גם סמכותית. …ואתה בהחלט עושה את זה!
רגע הטרנספורמציה מתרחש כשההורה נוכח.
הפכתי להיות מניסיונרית לתרגול של ‘נוכחות מלאה’. אני תמיד אומרת שניתן ב-30 שניות ליום לעצב את מערכת העצבים שלנו וברגע האמת לשלוף את ‘התוכנה’. רגע השינוי הטרנספורמטיבי מתחולל רק כאשר ההורה פועל נכון ובעיקר נוכח במציאות הכיאוטית. מתוך השקט שבעין הסערה גם הילד מצליח להרגיע.
שלב ג' : רוצים להעמיק? קבלו העשרה נוספת:
מתוך ערוץ היוטיוב שלנו:
מתוך הפייסבוק
מתוך פרופיל הפייסבוק שלי:
אפשר לשתף את המאמר בדרך הנוחה לך:
הצטרפו ל'ליבת הבית'
וקבלו סרטונים ופעילויות
ההרשמה מהווה הסכמה לקבלת דיוורי תוכן ופרסום מטעם האתר. תמיד נשמור על הפרטיות שלך. לאחר מילוי הטופס, אנא וודאו שאכן הגיע מייל מאיתנו.
לקריאת מאמרים נוספים במגוון נושאים:
מיזם האימוץ והאומנה פיתח תכנית ליווי משפחתית-אישית המובילה לתוצאות. התכנית סייעה בהצלחה לעשרות רבות של משפחות. מוזמנים לצפות בחומרים הנוספים שכאן ולקבוע עמי פגישת היכרות, ללא מחוייבות וללא עלות.
שלב ב': סרטונים ללימוד ולתירגול
הסרטונים הינם קטעים נבחרים מתוך קורסים קבוצתיים או מתוך תכנית ליווי אישית להורים. הסרטונים עברו עריכה.
תמצית - נמל מבטחים בים סוער, מפגש עוגן למשפחות האומנה
המשימה של הורי האומנה אינה פשוטה, אך בהחלט אפשרית. ההתמודדות היא מורכבת אך במהלך הזמן אם עובדים נכון מתחוללים קסמים. ביננו מדובר בהשקעה רבה של ההורים, צוותי טיפול וחינוך. כדי להעביר ילד ממצב הישרדותי של ‘לא בטוח’ ואף חש אימה מול העולם למצב של בטוח רגוע בריא ושמח נדרש אורך רוח ובעיקר העצמת ההורים, הענקת אמון מלא הדדי, הדרכות מתקדמות ותמיכה נגישה ומותאמת בין כל העוסקים במלאכה שאין חשובה ממנה: השבת האמון לילד שגורלו התאכזר אליו בתחילת חייו. הקליקו למצגת מתוך המפגש וקטעים נבחרים.
שלב ג' : רוצים להעמיק? קבלו העשרה נוספת:
מתוך ערוץ היוטיוב שלנו:
אפשר לשתף את המאמר בדרך הנוחה לך:
הצטרפו ל'ליבת הבית'
וקבלו סרטונים ופעילויות
ההרשמה מהווה הסכמה לקבלת דיוורי תוכן ופרסום מטעם האתר. תמיד נשמור על הפרטיות שלך. לאחר מילוי הטופס, אנא וודאו שאכן הגיע מייל מאיתנו.
לקריאת מאמרים נוספים במגוון נושאים: