חוויית האִמָּהּות של אִמָּהֹות אומנה
מגישה: רבקה גולדברג
מכללת אורנים | הפקולטה ללימודים מתקדמים | עבודת גמר יישומית
מוגשת כחלק מחובות הלימודים לתואר .Ed.M בתוכנית לחינוך והוראה לתלמידים בסיכון ובהדרה.
בהנחיית: ד״ר לודמילה קריבוש
הערה: אם יש במאמר שלהלן הצעות חשוב שתקראו. הטיפים שלהלן הן מתוך ניסיון רב שנים. הדברים שנכתבים תורגלו ובוצעו בהצלחה ע”י הורים רבים. יחד עם זאת מדובר בהמלצה בלבד.
תקציר
המחקר עוסק בחווייתן של אימהות אומנה את ההורות שלהן. מטרתו לתאר ולבחון את חוויית ההורות בקרב האימהות האומנות במשפחות דתיות־לאומיות.
ילדים ונוער הנמצאים באומנה מגיעים מכל קצוות המפה החברתית ומהווים אוכלוסייה בסיכון ובהדרה. הילדים הושמו על ידי בית המשפט במסגרת חלופית לביתם בגלל חשש לשלומם הפיזי, הרגשי והנפשי. הם מגיעים ממציאות חיים קשה ומשתלבים במשפחות חדשות במטרה שיעניקו להם חום, דאגה, יציבות וביטחון, כאשר במידת האפשר נשמר הקשר של ילדים אלה עם הוריהם הביולוגיים. ניסיון החיים של הילדים גורר בעקבותיו פעמים רבות דימוי עצמי ירוד ותחושת מסוגלות נמוכה, וכן קשיים חברתיים והתנהגותיים. בשל סיבות אלה ילדי האומנה זקוקים למעטפת רחבה במיוחד כדי להוציא לפועל את יכולותיהם, שאינם באים לידי ביטוי בעקבות נסיבות חייהם.
קטעים נבחרים מתוך העבודה:
התיאוריות בבסיס המחקר הן תיאוריית ההתפתחות של וינקוט (1981, Winnicott), שבתוכה המושג של אם טובה דייה ותאוריית ההתקשרות של בולבי (1998, Bowlby),שבתוכה המושגים של התקשרות בטוחה והתקשרות נמנעת.
שיטת המחקר היא איכותנית, בזרם הפנומנולוגי. מדריך הריאיון שנבנה עבור מחקר זה בחן כיצד אימהות האומנה חוות את עולמן ומפרשות אותו לעצמן ולסובבים. המשתתפות במחקר הן שמונה אימהות אומנה דתיות המגדלות ילד אומנה אחד או שניים.
במהלך הראיונות עלו ארבע תמות עיקריות:
- אם האומנה מול עצמה,
- אם האומנה מול הילד,
- אם האומנה מול המשפחה ומול בן הזוג
- ואם האומנה מול המערכת.
לפי הממצאים, האימהות מנסות לספק לילד חוויה מתקנת ולאפשר לו להמשיך להתפתח בצורה נורמטיבית. הן שואפות לתת לילד סביבה בריאה ומצמיחה.
אחת המסקנות שבלטה מהממצאים היא כי תחושת ההצלחה של האימהות נובעת מהחוויה של הצלת נפשות, בנתינת בית. האימהות חשות כי הן מאפשרות לילד להיקשר רגשית למשפחה ולהרגיש חלק ממנה. הן מפתחות בו את תחושת השייכות והביטחון שלו בעולם וביכולתו להתפתח ולפתח חוסן נפשי.
מהמחקר עלה כי אחד הקשיים המרכזיים הוא בהבנה של האם, שלמרות השקעתה הגדולה בילד היא לא תמיד מצליחה לשנות דפוסים והתנהגויות בעייתיים שלו, ועליה להכיר במוגבלותה האנושית.
ההמלצה שעולה מן המחקר לשדה החינוכי היא הקמת קבוצות תמיכה לאימהות האומנות בליווי תמיכה מקצועית שת יתן מקום לפרוק מתחים ותסכולים ותתרום ליצירת סולידריות חברתית.
המלצות יישומיות מתוך סעיף 6.4
המחקר הנוכחי נתן במה לחוויות של אימהות במשפחות אומנה. הוא שם זרקור על מרכזיות התפקיד של האם בהצלחת האומנה.
- מתוך הממצאים בולטים מורכבות התפקיד והצורך במארג התמיכה. נכון להיום המדיניות בנוגע לסל תמיכה ייעודי אינה מוגדרת מספיק ונתונה לשינויים. מתוך הראיונות עלה הצורך בקבוצות תמיכה, במרחב פרטי שבו יוכלו אימהות לפרוק מתחים, לשחרר רגשות, להתייעץ עם שותפות למסע, להיעזר אישה אחת ברעותה בפתרונות לבעיות שהן נתקלות בה ן ולקבל כוחות מעצם המפגש עם אחיות לדרך.
- נקודה נוספת שעלתה מהראיונות מצביעה על הצורך לייצר קבוצות תמיכה לאחי האומנה. במפגשים יתנהל שיח בין אחים ואח יות של ילדי האומנה. מטרת קבוצות אלה היא לתת במה מרכזית לרגשות, לתחושות ולמחירים שהם משלמים ולהעצים אותם על תרומתם לחברה.
- הצעה נוספת היא לייצר מסגרת מפגשים חברתיים בלתי פורמליים כתמיכה לילדי האומנה. מסגרת זו עשויה לזמן חוויות משותפות והזדמנויות להרגיש שייכות עבור ילדי אומנה.
- ממצאי המחקר מדגישים את החשיבות של תמיכה רגשית עבור משפחה אומנת במקרה של פרידה מילד האומנה וחזרתו למשפחתו הביולוגית, היות שאומנה היא פתרון זמני להשמת הילדים ומעצם ארעיותו נגזר הקושי בגידול ילד ואיבודו כעבור זמן לא מוגדר וידוע לאחר תהליך התקשרות נפשי בין האם האומנת לילד ובין ילד האומנה לאחיו הקולטים.
לסיכום, ניתן לומר כי מכל היבט אישי, זוגי, משפחתי ומערכתי חוויות האם האומנת את גידול ילד האומנה וקליטתו בבית, במשפחה, בבית ספר, במסגרות המשלימות אחר הצוהריים ובקהילה מורכב ועוצמתי יותר מכול דבר אחר שהאם חווה בעשייתה האישית, המשפחתית, החינוכית והתעסוקתית. הוא משליך על עולמה הפנימי. האם האומנת נמצאת בדיאלוג אישי תוך כדי הגידול עם סוגיה זו. הגידול מורכב ממכלול של חוויות חיוביות, שליליות ומאתגרות כאחד.
שלב א': כמה דברים שאפשר לקרוא ולעשות/ לא לעשות כבר עכשיו:
המלצות שלנו כאתר הדרכה: בתוך כל המורכבות עולה חשיבותו הרבה של ליווי מותאם על ידי מנחות האומנה.
- הצטרפי לקבוצת התמיכה שלנו. ניתן להתחבר לקבוצת הווטסאפ של הורי אומנה ועוד אחת משותפת להורי אימוץ ואומנה. בקבוצות אלו תוכלי ליזום גם קבוצות תמיכה לאחים.
- דרך העמותות השונות של הקהילה תוכלי להשתתף יחד עם בני המשפחה בפעילויות המתקיימות לעיתים.
- אם מתוכננת פרידה תערכו מראש תוך הסתייעות במארג משפחתי ומקצועי.
- אל תהיה לבד. אל תתביישי בתחושות המציפות אותך. יש אנשים שיוכלו להקשיב ולהבין אותך.
- מצאי דרכים שונות לאזן את בריאות ולטפח את הרווחה האישית שלך.
פיתחנו תכנית ליווי משפחתית-אישית המובילה לתוצאות. התכנית סייעה בהצלחה לעשרות רבות של משפחות. מוזמנים לצפות בחומרים הנוספים שכאן ולקבוע עמי פגישת היכרות, ללא מחוייבות וללא עלות.
שלב ב': סרטונים ללימוד ולתירגול
הסרטונים הינם קטעים נבחרים מתוך קורסים קבוצתיים או מתוך תכנית ליווי אישית להורים. הסרטונים עברו עריכה.
ילדת אומנה ממשיכה להדוף קשר, שרונה דוכנה עם אילנה שהם
השיחה נערכה בין אילנה שהם, עובדת סוציאלית בעלת תואר שני. פסיכותרפיה קוגניטיבית, התנהגותית מטפלת במשפחות אומנה ועבודה עם ילדים שחוו טראומה. אילנה משתתפת בתכנית ‘חוסן למשפחות אימוץ ואומנה’ הנערכת במיזם האימוץ והאומנה. השיחה התקיימה לאור הסוגיות אותן היא פוגשת בחדר הטיפולים. השיחה נערכה בין שרונה ואילנה שהם, עובדת סוציאלית בעלת תואר שני. פסיכותרפיה קוגניטיבית, התנהגותית מטפלת במשפחות אומנה ועבודה עם ילדים שחוו טראומה.
אמא אומנה ואמא מאמצת, שרון בלוך ושרונה דוכנה
את מה שנרצה כבני אדם מהחיים שלנו ובודאי כהורים עלינו לעבור דרך עצמנו. זו דרך ארוכה ופתלתלה, אך היא ה-דרך ה-יחידה. להיות אוטנטים. זה כל מה שזקוק לו ילד מההורה שלו, לא כל שכן ילד שעבר פגיעה ראשונית בחייו. ילדים המגיעים לאומנה/ אימוץ חוו הזנחה, התעללות ובנוסף אחכ גם ניתוק או הרחקה מההורים. על אומנים ומאמצים להבין את המורכבות הרגשית עימה מגיע הילד (ולא מתאדה) עם הגיעו אלינו. עלינו ההורים להבין את המסע הרגשי המטלטל שאנו צפויים לעבור.
מה קורה כשגננת לחינוך מיוחד בעלת ניסיון עם ילדי אומנה לומדת לתואר שני?
מה קורה כשגננת לחינוך מיוחד בעלת ניסיון עם ילדי אומנה לומדת לתואר שני? פרומו #1 מתוך השיחה המלאה. שרונה דוכנה מייסדת ומנהלת מיזם האימוץ והאומנה בשיחה עם שרון מייקלס, גננת בחינוך המיוחד בגנים לילדים עם עיכוב התפתחותי. שרון סייעה במהלך הקיץ למיזם בחקר שערכנו. כעת בהיותה סטודנטית ללימודי תואר שני היא בוחנת נושא לעבודת גמר שתכין.
שלב ג' : רוצים להעמיק? קבלו העשרה נוספת:
מתוך ערוץ היוטיוב שלנו:
מתוך הפייסבוק
מתוך פרופיל הפייסבוק שלי:
אפשר לשתף את המאמר בדרך הנוחה לך:
הצטרפו ל'ליבת הבית'
וקבלו סרטונים ופעילויות
ההרשמה מהווה הסכמה לקבלת דיוורי תוכן ופרסום מטעם האתר. תמיד נשמור על הפרטיות שלך. לאחר מילוי הטופס, אנא וודאו שאכן הגיע מייל מאיתנו.
לקריאת מאמרים נוספים במגוון נושאים: