אנשים לא ירצו לאמץ
האם דיבור על מורכבות ההורות המאמצת מרתיע אנשים?
בשיחה שנערכה אתמול ביני לבין הורה לילד שאימץ העלה האדם היקר שמולי את החשש: "שרונה, ואולי אסור לדבר על הקושי. אולי פחות אנשים יפנו לאמץ וילדים ברי אימוץ ישארו ללא בית". במאמר שלפניכם אני משתפת בעמדתי.
הערה: הטיפים שלהלן הן מתוך ניסיון רב שנים. הדברים שנכתבים תורגלו ובוצעו בהצלחה ע"י הורים רבים. יחד עם זאת מדובר בהמלצה בלבד.
שיח על אימוץ הכולל את אתגריו לא יפגע בילדים המועמדים לאימוץ ואפילו להיפך. שיח מלא על אתגרי הילדים והוריהם יגרום לאנשים להיערך כראוי או לפרוש מהתהליך בזמן, עוד בטרם התחייבו להיות הורים.
שלב א': הורים ועובדים סוציאליים, כמה דברים שאפשר להבין ולפעול בהתאם כבר עכשיו:
- בזכות אהבתי – כשאני כותבת או מדברת על קושי, 'זה' לא בא במקום אהבה, אלא בזכותה. אהבתי העצומה לילד שלי, לילדים רבים, לבוגרים ולהוריהם היא שמניעה אותי לפעול.
- הקמתי מיזם חברתי הפועל למען כלל המשפחות ומתמחה בעזרה להורים המתמודדים עם קושי. להם אנו יכולים ואף מצליחים לעזור. 'מי שטוב לו ושמח' ולא חווה אתגר כנראה אינו זקוק להדרכה מוקלטת או לליווי. לדעתי בהורות אימוץ ואומנה גם כשהכל רגוע, חשוב להבין סוגיות חשובות, למשל בנושא זהות ושייכות.
- מדי שנה כ- 450 פונים לתהליך מתעניינים באימוץ. מדי שנה כ- 50 ילדים מצטרפים למשפחות בדרך של אימוץ. אם המסרים וההדרכות שפיתחנו יגרמו לחלק מהפונים לפרוש מהתהליך אני רואה בכך מיון וסינון מבורכים. אין שום בעיה שבעקבות מסרים שלנו ברשתות יפנו פחות אנשים. אדרבא, אנחנו כחברה נעדיף שמראש יפנו האנשים שמבינים את המורכבות שבהורות זו ונכונים לה.
- בחיים כשיש קושי אין המשמעות שהוא נצחי. להיפך, הוכחנו שהדרכה נכונה אם אינה מונעת קושי היא לפחות מפחיתה אותו, לעיתים באופן דרמטי ותוך זמן קצר. הוכחנו שתהליכים נכונים מייצרים בית בטוח ומערכת יחסים של אמון וקירבה.
- השיח שאני מנהלת מוציא הורים מבדידותם, מפיג את תחושת האשמה והבושה ומנרמל קושי. תחושת היחד ורשת התמיכה הם קטליזטור בשיקום ההיקשרות ובחוסן המשפחתי. תהליך זה מעלה את סיכויי התפקוד המיטבי של ההורים לאורך זמן.
- מניסיון אישי – קושי הינו גורם מחשל, מלטש ומצמיח אנשים בגרסה פי כמה טובה יותר. ואם יש דרך ברורה ללכת בה הקושי כנראה הוא חלק אינטגרלי מהתהליך.
- לא לדבר על קשיים יגרום לכך שהורים יהיו מותשים והמשפחות עלולות להגיע לקריסה. לעומת זאת אם החברה וקהילת האימוץ תמשיך להעניק מקום לשיח על המציאות, נצליח להפחית מצבי סיכון וקיצון ומקרים של הוצאות ילדים מביתם ולמנוע מעברים רבים של הילד בין מסגרות החינוך.
- הורות לילד שמגיע מרקע קשה עשויה להיות דומה לטיפוס יומי על הר האוורסט. בהרצאתו המאלפת של נדב בן יהודה, מטפס הרים בגובה רם, מחלץ, וצלם בתנאי קיצון צפינו בתמונות על גורלם של מי שהתכחשו לנדרש בטיפוס על ההר הגבוה בעולם. מי שלא נערך כראוי לעומת מי שהעניק כבוד ולקח את המשימה ברצינות שנתיים מראש. אותו דבר בהורות לילדים עם טראומה. נדרשת לא רק הבנה תיאורטית כשאתם מתחת לשמיכת הפליס, אלא היערכות והתגייסות מקצועית במהלך ההורות.
- אימוץ היא הורות. בכל הורות יש תקופות זוהרות יותר ופחות. הדרך להתעורר אל המסע המשפחתי היא לדבר אותו ולבטא מול הילד שאנחנו מודעים גם לקושי שלו. הרי כל התנהגות מאתגרת של הילד מקורה בחוויה פנימית מורכבת. שיח אמיתי משמעו: "אנחנו על זה".
- אם לגיבוש סיירת מטכ"ל אנשים יגיעו בציפייה לקייטנה הם יפרשו בהפסקת הצהריים. כנ"ל לגבי כל יחידה קרבית אחרת. התנצלותי על הדוגמא המיליטנטית.
- אהבה היא דבר נפלא. היא מחברת מרפאת ומהווה השראה. במקרה של טראומה 'לא די באהבה'. כל השותפים זקוקים לחוסן אישי משפחתי וחברתי. ומכאן כדי להצליח צריך להנכיח את עולם האימוץ, לעשות זאת בכבוד, בענווה, להתבונן במציאות בלבן של העיניים ועם המון ברק, עם לב רחב וחומל.
- אימוץ, אומץ להתאמץ – לא בכדי השורש א.מ.ץ משותף לכולם ובהיפוך אותיות מ.צ.א. האומץ אינו בתהליך האימוצי, אלא במהלכו בהתמרת הטראומה למנוע לגדילה ולריפוי של כל בני המשפחה.
לסיכום, אמשיך להציג את המורכבות המרגשת ומופלאה שיש בהורות שלנו. יחד עם זאת ובמטרה לשמור על בית בטוח ומערכת יחסים מוגנת וקרובה אמשיך להעמיק, לחקור ולשתף, לפתח כלים וגישה וללוות הורים מהקהילה.
זכורה לי משתתפת בסדנה שכתבה: 'קיבלתי רגליים קרות'. אם סדנה בזום גרמה לה לשקול מחדש, אני את שלי עשיתי למען הילדים, למענה ולמען חוסן משפחות האימוץ בישראל.
פיתחנו תכנית ליווי משפחתית-אישית המובילה לתוצאות. התכנית סייעה בהצלחה לעשרות רבות של משפחות. מוזמנים לצפות בחומרים הנוספים שכאן ולקבוע עמי פגישת היכרות, ללא מחוייבות וללא עלות.
שלב ב': סרטונים ללימוד ולתירגול
הסרטונים הינם קטעים נבחרים מתוך קורסים קבוצתיים או מתוך תכנית ליווי אישית להורים. הסרטונים עברו עריכה.
אמא שאימצה ילדה בת 9 כיום בת 29
משוב מאמא שאימצה ילדה בת 9, כיום בת 29 ובעצמה אמא לשלושה ילדים קטנים. סרטון עם הרבה מאד כאב ותכלית אחת: לחסוך להורים אחרים את הבדידות ואת חוסר האונים. האמא משתתפת בשנתיים האחרונות בפעילויות מיזם האימוץ והאומנה. את המשוב העניקה באופן ספונטני במהלך סמינר שהנחתה, שרונה דוכנה, מייסדת מיזם האימוץ והאומנה לסגל הבכיר ולסטודנטים בבית הספר לריפוי בעיסוק, הפקולטה לרופאה באוניברסיטה העברית. ההקלטה המלאה נמצאת כאן
אמא לחמישה ילדים מתוכם ילדה שאומצה בגיל כמעט 4 כיום בוגרת
אמא לחמישה ילדים מתוכם ילדה שאומצה בגיל כמעט 4 כיום בוגרת – מעניקה משוב
במסגרת סמינר הערות מאירות על הורות אימוץ ואומנה בהנחיית שרנה דוכנה – 15-5-22 לסגל הכיר בביהס לריפוי בעיסוק באוניברסיטה העברית
ההקלטה המלאה נמצאת כאן
שלב ג' : רוצים להעמיק? קבלו העשרה נוספת:
מתוך ערוץ היוטיוב שלנו:
מתוך הפייסבוק
מתוך פרופיל הפייסבוק שלי:
אפשר לשתף את המאמר בדרך הנוחה לך:
הצטרפו ל'ליבת הבית'
וקבלו סרטונים ופעילויות
ההרשמה מהווה הסכמה לקבלת דיוורי תוכן ופרסום מטעם האתר. תמיד נשמור על הפרטיות שלך. לאחר מילוי הטופס, אנא וודאו שאכן הגיע מייל מאיתנו.
לקריאת מאמרים נוספים במגוון נושאים: