העברה נגדית בטיפול במאומצים
מאת: עידית אורון MSW עו"ס ופסיכותרפיסטית – מטפלת במאומצים ובמשפחות מאמצות
ב"ת.ל.מ", הרשת הארצית לטיפול פסיכולוגי, אבחון והכשרה.
תמצית מסרים לקראת יום עיון בנושא אימוץ 18.05.2015
ת.ל.ם, באר שבע לפרטים ולהרשמה
החשיבה על התוכן עליו התבקשתי לדבר ביום העיון הציפה חוויות רבות ממגוון של מטופלים שונים אותם פגשתי במהלך השנים. החיבור המחודש לחוויות הוביל להתמקדות בחשיבה על הייחודיות של הטיפול במאומצים ובמאמצים. אני רוצה לשתף אתכם בכמה בסוגיות עליהן חשבתי מתוך המפגש האישי שלי עם העברת הנגד שלי בתוך הטיפול:
- הכמיהה לקשר והאימוץ "העיוור", אל מול החרדה מנטישה וחווית הקתרזיס כאשר היא מתרחשת, כאילו רק שם הם מצליחים לחוות את עצמם.
- ההתמודדות של המטפל עם השבריריות של הסיטואציה מפגישה ומאתגרת את החלק של ההתקשרות. החלק הזה כל הזמן מגורה ומתופעל הן אצל המטופל והן אצל המטפל ונמצא בחזית הדרמה הטיפולית. כל הזמן מתקיימת עבודה על איכות הקשר.
- הדינמיקה שילד מביא למשפחה החדשה כל כך ממוקדת סביב סוגיית הקשר הדיאדי בין אם לילד המאומץ כך שבהכרח זה מפר את האיזון שיש במשולש של אם, אב, ילד והאב נדחק לעמדה פאסיבית.
- הצורך בהתחברות לאין: "משהו לא היה לכן אימצתי" משהו לא היה לכן נשלחתי לאימוץ", "משהו לא היה לכן נתתי לאימוץ". לרוב המטפל נכנס לעמדה שמנסה לפצות את המטופל על "האין" שהוא חווה ואותו הוא מביא לטיפול. (גמישות בזמנים, נגישות למטופל וכו..)
העבודה של המטפל עם העברת הנגד שלו, הקשבה והתייחסות אליה, מאפשרת מפגש עם הרובד השלישי (כפי שאוגדן מנה אותו) שמתקיים בין המטפל למטופל. הטיפול מאפשר מרחב להתנסויות ולשחזורים של מערכות יחסים מוקדמות כאשר מתוכן ומתוך הפנמתן הוא פותח פתח להפנמות חדשות וביסוס של היכולת ליצור מערכות יחסים אחרות מבלי להזדקק לשחזורים.
עידית אורן תשוחח בפאנל שיערך ביום העיון למאמצים, מאומצים ואנשי הטיפול
יום העיון בתלם, באר שבע 18.5.2015 לפרטים והרשמה
ב"ת.ל.מ", הרשת הארצית לטיפול פסיכולוגי, אבחון והכשרה .
הפונים לטיפול בטיפול מקבלים סבסוד מטעם השרות למען הילד וזוכים במטפלים מקצועיים ומומחים בתחום זה.