איך הילד שלכם מרגיש בבית הספר?
בימים אלו אני מתמלאת אופטימיות מבוססת לגבי מה שקורה בתוך בתי הספר. מזה שבועות ספורים אנו מלווים משפחה שבנה (שאומץ) לומד בבית ספר יסודי. אחרי שהבנתי מהאמא את ההתמודדות שלה, של הצוות ובעיקר את החוזקות לצד הקשיים של הילד, הפשלתי שרוולים ואמרתי לאם: "כולם, את כולם אני רוצה בזום" וכך אמנם קרה.
לפני ולאחר הזום התקיים קשר כמעט יומיומי בייני לבין סגנית המנהלת, האם ובשקיפות מלאה בין כולנו. כעבור מס' ימים הגעתי לפגישה קצרה בביה"ס ובחלוף פחות מחודש מתחילת התהליך השתתפה הסגנית יחד עם האם בסמינר קבוצתי פרונטלי שערכנו בלוד. הקדמה זו נועדה לבשר לכם: יש בכל מערכת ובודאי גם במערכת החינוך ובבית הספר של ילדיכם צוות מסור. קרוב לודאי שחלק מהצוות אינו מצליח מסיבה זו או אחרת להתחבר לילדים מסויימים, אך תמיד נוכל למצוא את אשת החינוך שתצליח להתעלות מעל הקשיים והאתגרים שמציב הילד בפני הצוות ובניהול שגרת הלימודים בכיתה ובחצר. לעיתים מדובר בהתנהגויות סיכון המתרחשות במעבר מבית הספר הביתה.
הקטע שלפניכם בן דקה וקצת מתוך שיחת זום שהנחיתי מחדר המנהלת כשסביב השולחן לצד המנהלת נמצאות הסגנית, הפסיכולוגית, היועצת, פסיכולוגית ביה"ס, הקב"ס והמטפלת הרגשית של הילד מטעם בית הספר. האמא השתתפה ממכשיר הטלפון שלה במהלך נסיעה ואני ישבתי בהרצליה.
עלינו להבין שאחד השלבים הראשונים בתהליך השינוי בהתנהגות הילד כולל גיוס השותפים. אי אפשר להגיע לביה"ס בציפיות ובדרישות להבנה, להתאמה וללמידה בטרם מגייסים אותם לתהליך.
כפי אתם רואים, הכל אפשרי!
תקציר השיחה: התנהגות קשה ככל שתהיה (שקרים, גניבות, אלימות, שוטטות ועוד התנהגויות בסיכון) היא 'רק' ביטוי לקושי פנימי. כדי לעצב ולשנות התנהגות לטווח הארוך, יש להתייחס ראשית ובעיקר למצב הפסיכו-ביולוגי של הילד: מיקוד בחוויה הגופנית, תחושת השייכות והביטחון בקשר הורה-ילד. אין חלילה להסיק מתוך כך שהתנהגות קיצון נובעת מבעיה בקשר הורה-ילד או מורה-ילד. אך כן ניתן לראות ילדים רבים שחוו בינקותם פגיעת היקשרות שיפתחו התנהגויות מאתגרות גם לאחר הגיעם לבית חם וקבוע.
בקבוצה זו של ילדים עם רקע קשה נכללים ילדים שהגיעו לאומנה ולאימוץ. כל כך חשוב שההורים יזכו להנחיה מאנשי טיפול הבקיאים בתחום. מכיון שהפגיעה הראשונית היא בהיקשרות, המיקוד כעת יהיה בקשר, בהענקת תחושת ביטחון ובהדרגה עיצוב ההתנהגות.
על הצוות החינוכי כולו ובמיוחד המעגל הקרוב להבין מהי היקשרות, איך מחזקים את תחושת הבטוח של הילד במרחב הכיתתי והבית ספרי, כיצד מבססים את תחושת השייכות.
לעיתים ישנם קשיים שלא די בהבנה וביישום כלים כדי לפתור במהירות את המצב. לכן, לפעמים נדרשות 'קביים'. כפי שלא נאיץ במי שנפגעו רגליו לדלג ולרוץ, כך גם לא נצפה מילד שמגלה קושי לעמוד בפיתויים (למשל מול כספים אותם הוא חומד לטובת רכישת גאדג'טים מתקדמים). נסייע לו במגוון טקטיקות ביצירת מערך הגנה. למשל, נפנה בעזרת הקב"ס למחלקת הרווחה בעיר ונבקש חונך. נקיים מעקב אחרי התהליך ונדגיש את הקריטיות באדם נוסף שיסייע לילד במעבר מבית הספר הביתה לצד האופציה לחזור בהסעה. הורים רבים נבהלים כשאני מזכירה את המושגים: קב"ס (קצין ביקור סדיר) או עו"סית מאגף הרווחה בישוב. אין שום בסיס לבהלה. מדובר באנשים להם גישה למשאבים שנועדו לסייע לנו לתמוך בילד ובמשפחתו בתוך הקהילה.
במיזם האימוץ והאומנה אנו מאמינים בעבודה של צוות רב תחומי. במסגרת תהליך ליווי המשפחה מתקיימות שיחות עם הצוות החינוכי והטיפולי. את אחת השיחות עם צוות בית הספר בנוכחות ההורים ויחד עם מנהלת ביה"ס, סגנית המנהלת, יועצת ביה"ס, פסיכולוגית, מטפלת רגשית וקב"ס (קצין ביקור סדיר) הקלטנו. לפניכם התמצית. ההקלטה המלאה (לאחר עריכה) מונגשת לחברים במועדון 'חוסן למשפחות אימוץ ואומנה'. חברי המועדון לומדים ומתרגלים כל מה שהורה אימוץ ואומנה חשוב שידע. לרשות ההורים ואניש המקצוע עומדים כמאה שיעורים מוקלטים ב-12 תחומי תוכן.

העשרה רלוונטית: סרטוני מומחים ומאומצת מטפלת
שיחה עם אורנה קורנבוים, אגף א' משרד החינוך
השיחה נערכה לכבוד יום האימוץ העולמי 9-11-21. המסר הוא שנעבוד יחד הורים, צוות החינוך, קציני הביקור הסדיר וגורמי הרווחה. יחד נוכל לגייס את המשאבים הקיימים לטובת הילדים. החל מחדש דצמבר נקיים סמינרים בנושא לקות ההיקשרות עבור קב"סים צעירים וותיקים וכם למפקחים. אני מודה מקרב לב לאורנה על היותה חלוצה בראש המחנה בהקש של הבאת נקודות מבט נוספות והדלקת אור על נושא מורכב זה. כל זאת נעשה למען השתלבותם הראויה של ילדי אימוץ ואומנה במערכת, למרות אירועי העבר הקשים שחוו, תוך רתימת החוזקות שלהם והמערך העוטף אותם. בהצלחה לכולנו לחומרים נוספים בנושא מערכת החינוך והיקשרות מוזמנים לצפות בסרטונים ולקרוא המאמרים בקישור הבא: https://www.adoptionwisdom.com/archives/7891
סינגור עצמי של הילדים במערכת החינוך, סילבי אליאס-אהרון
חיזוק קשר עם צוותי חינוך, דרכי עבודה מוסדרים עם מערכת החינוך ותוכניות תומכות. כל תלמיד עלול במהלך שנות לימודיו לחוות קושי ואף משבר. לתלמידים החווים מתח רגשי, או עברו טראומה התפתחותית ופגיעת היקשרות יש סיכוי גבוה יותר לחוות במערכת החינוך אתגרים הן בהיבט הלימודי והן ההתנהגותי. תגובה לא מתאימה של הצוות החינוכי תעצים את תחושות ה-‘לא בטוח’, לא שייך, דימוי עצמי נמוך ואף עלולה להוביל לנשירה ולהתנהגות בסיכון. במשך הזמן הפערים הלימודיים, החברתיים והרגשיים יגדלו ומכאן עלול להתפתח מעגל האכזבה: התלמיד חש אכזבה מעצמו, הוריו מאוכזבים ממנו ואולי אף מעצמם, הצוות חינוכי מאוכזב. צריך וניתן לשבור את המעגל השלילי! חשוב עוד בשלב מוקדם לסמן דרכים ולגייס את כל השותפים לתהליך תמיכה בתלמיד, בהוריו ובצוות חינוכי. ייחודה של הגישה שתכירו במפגש: היכרות מקצועית של הגורמים האמונים להעניק מענה לפרט בתוך המערכת ונסיון אישי עם ילדיי בעלי צרכים מיוחדים במערכת החינוך.
להרגיש בבית, מירי הילר, אשת חינוך ומטפלת בוגרת שאומצה
להרגיש בבית – איך מבססים את השייכות של הילדים במערכת החינוך, מירי הילר (תמצית המפגש) המפגש המלא הינו 1:20 שעה לאחר עריכה. מירי הילר הנחתה אצלינו מפגשים נוספים בנושא שייכות, חינוך מיוחד ומערכת החינוך בהתייחסות מיוחדת לילדים שאומצו/ אומנה. מירי הילר, אני מנחת קבוצות הורים בעלת תואר שני בחינוך. נשואה ואם לשלוש בנות. מורה לחינוך מיוחד, Master NLP והכשרות בתחומי האמנויות. עוסקת במערכות יחסים ,ייעוץ וליווי משפחות, מטפלים ובתי ספר.
העולם שלנו סובב סביב מערכות יחסים. כל ההתנהלות שלנו בעולם היא לטובת תחושה של ביחד. אי אפשר לצפות שכל התלמידים שלנו ישלטו בכל. ובכל זאת אנו מצפים מכולם ללמוד הכל. הילד שלכם יכול להיות גאון בבישול הילדה נפלאה בספורט ובשירה אבל אי אפשר לסיים בית ספר עם היכולות האלה נכון? מורים טפחו את הייחודיות של התלמיד שלכם. העצימו אותו במקום שבו הוא טוב ובולט. חייבים לזכור שתחושת הדחיה עבור ילדי אימוץ ואמנה היא התחושה הקשה ביותר! ולכן חשוב ביותר שהילדים ירגישו בטוחים מול המורה כמו במשפחה ולא חשוב מה יעשו. אנחנו צריכים לזכור ולהבין שהילד מתקשה ולא יודע איך להשתפר. צריך לזכור שכולם רוצים להצליח אבל לא לכל ילד יש את הכלים והמיומנויות לכך. ילדים מתקשים להזדהות עם מורים. כשהילד מתחבר למורה כאדם הדרך לתחושת ביחד היא הרבה יותר קלה. כדי לקבל מוטיבציה ולהתקדם אנחנו זקוקים לתחושת הישג ולכן אנחנו נחפש הזדמנויות שבהן הילד יכול להצליח ובמקומות הללו נעצים אותו המורה צריך להיות יצירתי ומעניין רק אז יוכל לתת לאחרים. כדי ללמד כישורים ומיומנויות ננצל מצבים מחיי היום יום ,מסיטואציות בכתה נכיר את הילד לעומק נוותר על תוויות נזכור שבכל ילד יש אינסוף תכונות כוחות ואפיונים נאפשר רגיעה מקום בטוח חדר משחק/ספרים מקום נעים ניתן תפקיד לילד כאחראי כמלמד של ילד צעיר ממנו (להרגיש משמעות) מילים חשובות מתוך הסרט כל החיים לפניו /אני רואה אל תחשוב שאף אחד לא יודע מה אתה מרגיש, אני רוצה שתדע שאתה נראה. כי אני רואה אותך ואני גם רואה מי אתה. ברגעי משבר או קושי: נצלו עזרת חבר, אל תשתמשו במילה "תרגע" , הקשיבו ,גלו אמפטיה לקושי ולבסוף הכי חשוב אפשרו לילד לתקן את מעשיו.
לעקוב אחרינו ברשתות
לקבל ניוזלטר במייל
רוצים להשפיע לטובה? שתפו. תודה!
0522-941146
שיחות ומסרונים בימים א'-ה'
12:30-16:30
Email Programs@AdoptionWisdom.com
לעקוב אחרינו ברשתות
לקבל ניוזלטר במייל
רוצים להשפיע לטובה? שתפו. תודה!
0522-941146
שיחות ומסרונים בימים א'-ה'
12:30-16:30
Email Programs@AdoptionWisdom.com