חיפוש

על אימוץ, תחושת מתח כרוני וסימפטומים פיזיולוגיים אצל ההורה המאמץ לפי שיטת Somatic Experiencing

מאת , גלית סרברניק-חי, עו"ס ופסיכותרפיסטית (MA, MSW, SEP),
מומחית לטיפול במצבי מתח וטראומה בשיטתSE  (® Somatic Experiencing)

הורות היא ללא ספק משימה מאתגרת עבור כלל האנשים שבחרו להיות הורים, אלא שעבור ההורה המאמץ עשויה התמודדות זו להיות מלווה גם בתחושות של מתח כרוני, "קיפאון" תפקודי ו/או רגשי וסימפטומים פיזיולוגיים שונים שמקורם בתחושה עמוקה של חוסר אונים לנוכח ה"היסטוריה הלא-ידועה" של הילד שקדמה לאימוץ, והשפעתה של אותה היסטוריה מעורפלת, קצרה ככל שתהיה, על עתידו של הילד. שיטת (SE) Somatic Experincing מציעה הסבר "פיזיולוגי" ולא רק "פסיכולוגי" לאותם סימפטומים ותחושות.

ההורות מציבה בפני מי שבחר בה אתגרים יומיומיים שנראים פעמים רבות אינסופיים
(או לפחות עד שהילד האהוב הולך סוף סוף לישון…). יחד עם זאת, ניסיונותיו של ההורה המאמץ
להתמודד עם אתגרים אלו, למשל על-ידי הצבת גבולות, עשויים להיתקל במחסום פנימי שמקורו בדאגה כרונית לילד או בהצפה רגשית שכוללת רגשות של חוסר אונים, אשמה ורחמים. המקור לרגשות אלו מצוי פעמים רבות בקשייו של ההורה להתמודד עם ההשלכות של התקופה שקדמה לאימוץ, בין אם מדובר בזיכרונות מורכבים מביקור בבית היתומים בו שהה הילד טרם האימוץ, או מידע חסר אחר על תקופה זו שהשפעתה על הילד לא ברורה). דאגה כרונית זו עשויה לבוא לידי ביטוי בקשיים של ההורה ברמה התפקודית (ההורה יתקשה "לקרוא" את המציאות ויתקשה להגיב כפי שהיה רוצה), סימפטומים פיזיולוגיים (קשיים בשינה, חוסר תיאבון, בעיות בבריאות וכו') ו/או ברמה הרגשית (תחושה של ניתוק רגשי, דיכאון, חוסר נוכחות רגשי ותחושה של התבוננות מהצד על הסיטואציה) שיקשו מאוד על התמודדות מיטבית. שיטת Somatic Experiencing  (ובקיצור: SE) אשר פותחה על ידי ד"ר פיטר לוין לטיפול במצבי מתח כרוניים וטראומה, גורסת כי הגורם לתחושת הקיפאון והמצוקה התפקודיים ו/או הרגשיים נעוץ בקשיים שיוצר אירוע מאיים (שיכול להיות זיכרונות של ההורה מבית היתומים למשל או חוסר האונים הכללי מול ההיסטוריה המעורפלת והשפעתה) על יכולת הוויסות של מערכת העצבים האוטונומית, אותה מערכת שאחראית על תהליכים אוטומטיים בגופנו שמתרחשים באופן סדיר גם כשאנו ישנים (כגון פעילות הלב, הנשימה, הזעה, הפרשת בלוטות ועוד). בעת מפגש עם אירוע מאיים מתארגנת מערכת העצבים האוטונומית באופן אוטומטי, זריז ומלא אנרגיה לתגובות הגנה של fight or flight. על-פי ה-SE האירוע יהפוך לטראומטי (כלומר יוביל לסימפטומים פיזיולוגיים ו/או רגשיים לאורך זמן לאחר שהאירוע הסתיים) במידה ומסיבה כלשהי לא הצליח האדם להשלים את תגובות ההגנה הללו, כלומר לברוח או להתקיף הלכה למעשה  בעת שהאירוע התרחש ונותר עם תחושות קשות של חוסר אונים ומצוקה עזה. במצב כזה, האנרגיה שגויסה במערכת העצבים האוטונומית לצורך ביצוע תגובות ההגנה נותרת "תקועה" בגוף והיא, על-פי ה-SE  הסיבה לסימפטומים הטראומטיים.

קישורים ל-3 סרטוני וידאו מהערוץ של גלית:
איפה נמצאת הטראומה? לפי שיטת החוויה הסומטית ®Somatic Experiencing
הפעם אני מסבירה כיצד קורה שאדם חווה אירוע קשה כגון תאונת דרכים ובעקבותיו הוא מרגיש שהוא מתחיל להשתגע למרות שמבחינה פיזית הכל אצלו תקין.

למה קפאתי ??? הטראומה על-פי שיטת החוויה הסומטית ®Somatic Experiencing
האם קרה לכם ש"קפאתם" כשהייתם בסיטואציה לא פשוטה, ועד היום אתם תוהים למה לא הגבתם בצורה אחרת? הסיבות וההסבר לתגובת הקיפאון בסרטון הבא.

אל תפסיקו לרעוד מניעת טראומה לפי שיטת החוויה הסומטית ®Somatic Experiencing

כשאנחנו נבהלים, רעידות זה טוב או רע? ומה עם הרעידות נמשכות שעה? שעה וחצי? כל התשובות בסרטון שלפניכם.

 

לסיכום, ברצוני להציע עצה מעשית המבוססת על ההבנה לפיה, בכל אותם מצבים מאתגרים שבהם חש ההורה שילוב של חוסר אונים ופחד שמובילים ל"קיפאון" ברמה הרגשית וההתנהגותית, מעורבת למעשה גם מערכת העצבים האוטונומית שמתקשה "לעכל" את האנרגיה האדירה שמציפה אותה. אותו קיפאון שבבסיסו אגב קונפליקט גם ברמה הפיזית ממש של השרירים ולא רק הפסיכולוגית בין פעולה לאי פעולה מוביל למעשה לפתרון אפשרי שנעוץ גם הוא בגוף שלנו. באותם רגעים מורכבים כדאי לשים רגע בצד את רגשות הכעס, האשמה והבושה ולנסות לחשוב איך אפשר לעזור למערכת העצבים לצאת מאותו הקיפאון.
אחת הדרכים היעילות היא תנועה. לא מדובר פה בהסחת דעת  ובניסיון "להירגע" אלא נקיטת פעולה יזומה שהיא ההיפך מהקיפאון הפיזי שמורגש באותם רגעים גם ברבדים הרגשיים והמחשבתיים. תנועה אגב, היא גם אחת הפעולות היעילות ביותר נגד דיכאון. כך שבפעם הבאה שאתם חשים "תקועים", נסו פשוט לזוז. צאו למשל לטיול קצר בחוץ. אני מבטיחה לכם שהמצב המורכב שהשארתם בבית ימתין לכם בשובכם בדיוק כפי שהשארתם אותו, אלא שהפעם תוכלו לגשת אל אותה סיטואציה כשמערכת העצבים שלכם מאוזנת יותר ולפיכך גם עם יכולת התמודדות הרבה יותר מוצלחת. כל טוב!

גלית סרברניק-חי

גלית סרברניק-חי

עו"ס ופסיכותרפיסטית,
מומחית לטיפול במצבי מתח וטראומה בשיטת SE  (® Somatic Experiencing)

www.galithai.com

רוצים לקבל מתנות בעלות ערך?
מלאו את כתובת הדוא"ל שלכם ותקבלו מיד להורדה חומרים מקצועיים מרתקים
נמשיך לעדכן בכתבות, סרטוני וידאו של מומחים מהארץ ומחו"ל ואירועים בכל הנוגע לאימוץ – להתראות

סדרה בת שלושה מפגשים עם גלית חי-סרברניק ומטפלים נוספים:

ההרשמה עד ה- 19.11 הקליקו על התמונה

אימוץ, מתח כרוני על פי שיטת ® Somatic Experiencing

מדריך להורדה במתנה:

הורים משתפים:

קריטי שהורים שאימצו ילדים יזכו לליווי מדויק מותאם למטרות ולצרכים. פיתחנו גישה מוכחת תוצאות להפחתת מצבי משבר וליצירת קשר בטוח.

חווים מצבי משבר ורוצים קשר בטוח?

פוסטים אחרונים: